Póka család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az egerfarmosi Póka család címere

A Póka vezetéknevet több nemesi család használta az évszázadok során, amelyeknek nem volt közös eredete. A Cziráky és Noszlopy családok őseként is a Póka nevet említenek. [1] 1254 körül Hitlen ispán veje, Pouka volt Recske birtokosa.

A nagysalamoni Póka család[szerkesztés]

A nagysalamoni Póka család egy régi eredetű, ősi magyar kisnemesi család, amely a Salamon nemzetségből ered. E család létéről nem régóta tudnak a kutatók, kevés információ áll róluk rendelkezésre. 1242-ben említett Salamon Miklósnak valószínűleg az idősebbik fia volt Póka, aki e családot alapította. Valószínűleg III. Andrástól kaphattak nemesi oklevelet, de a család tovább nem emelkedett, a Pókák megmaradtak kisnemeseknek. A család leszármazása sajnos jelenleg még nem ismeretes és a többi információ is csak feltételezés a családról.

Az egerfarmosi Póka család[szerkesztés]

Az egerfarmosi Póka család a Vezekény vagy Osl de valószínűbb, hogy a Záh[1][2] nemzetségből eredhet. Az "egerfarmosi" Póka családfa a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Elektronikus Könyvtárban található. Póka Mihály[3] és Póka Béla családfája.[4] 1330 után a Záh nemzetség [2][3] még életben maradt tagjai igyekeztek származásukat titkolni. A Záh nemzetség Geregei ágából való Póka utódokból alakulhatott ki a Póka család.[5]

Címeres nemeslevelet 1697. június 22-én adományozott I. Lipót magyar király Póka Adalbertnek és fiának, Póka Györgynek és annak feleségének Kocka Katalinnak valamint unokatestvéreinek Molnár Jánosnak és Annának, Póka Mihálynak és feleségének, Kozák Erzsébetnek. Egy évvel később, 1698. április 28.-án hirdették ki Heves vármegyében.[6][7] A címer a Magyar Országos Levéltárban[8][4] található. A 20. században élt egerfarmosi Póka Dezső cs. kir. kapitány, aki Szegeden lakott, és felesége Schreyer Gabriella (1873-1893), Schreyer Vitkor és Rittich Klementina lánya volt.[9]

A pókafalvi Póka család[szerkesztés]

A pókafalvi Póka család egy ősrégi Zala vármegyei nemesi család, melynek az ősi fészke Pókafalva, amely manapság Pókaszepetk része. A család egyik ága Vas vármegyében élt a 18. században.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Fehér M.Jenő:Besenyő őstörténet [5]
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyei Elektronikus Könyvtár [6][7][8]
  • Heves Megyei Levéltár, Árpád-kori oklevelek [9] (2.oklevél)
  • Jókai Mór Könyvtár Pápa, Árpád-kori Új Okmánytár [10][11][12] (134., 153., 178. sz. oklevél)
  • Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár [13]
  • Heves Vármegye Története (4. fejezet 3§) [14]
  • Sulinet [15]
  • Engel Pál:Középkori magyar genealogia
  • Sir Apollónia apja Sir(Schir) József Gyertyánvölgy -Újhuta település alapítója.(Üveggyár) [16]
  • Pogrányi Nagy Mária, Teréza révén a Pogrányi-Nagy rokonság is valószínű. [17][18]