Pártplatform

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pártplatform nyíltan szervezett politikai csoport egy politikai párton belül.

Duray Miklós szerint[szerkesztés]

Duray Miklós 2009-ben a következőket nyilatkozta:

„A politikai platform elfogadhatatlan fogalom egy párt szempontjából. Ha platform, akkor arról kell beszélni, hogy milyen platform és hány platform. A tisztességes társadalmakban a platform akkor jelenik meg, ha egy programot megfogalmaznak. Program nélkül nincs platform.[1]

Magyarországon[szerkesztés]

A magyar politikai pártok közül az MSZP Baloldali Tömörülés Platform[2] és az MSZP Népi Platform[3] ismert, de a Mi Hazánk Mozgalom megalakulását is a Jobbikon belül meghiusúlt Mi Magunk néven indított platform alakítása előzte meg[4]

A Magyar Szocialista Párton belül[szerkesztés]

Az MSZP szervezeti felépítésének jellemzője, hogy a nagy önállósággal rendelkező helyi szervezetek és területi szövetségek mellett az egymástól kissé eltérő, de a párt arculatába beleillő politikai irányzatokat képviselő platformok és szakmai vagy élethelyzetbeli közösségeket alkotó tagozatok is működnek.

Az MSZP alapszabálya szerint „a platform a párt egyes tagjainak politikai nézetközösségen alapuló, a párt programjának, irányvonalának bizonyos elemeit érintően önálló, másoktól eltérő véleménnyel rendelkező nyilvános csoportja”.[5] Országos platform az, amelyhez legalább 300 olyan párttag csatlakozott, aki nem tagja más platformnak, továbbá amelynek az MSZP Választmánya megadta az országos minősítést.

Az MSZP-n belül hat országos platform működik azt követően, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform vezetősége és tagjainak nagy része 2011. október 22-én kilépett az MSZP-ből, és az év elején létrehozott Demokrata Pártba belépve, annak nevét Demokratikus Koalícióra változtatva folytatják tevékenységüket. Az MSZP Országos Választmánya ezután kimondta a Gyurcsány-platform megszűnését.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://ujszo.com/kozelet/duray-a-politikai-platform-elfogadhatatlan-fogalom
  2. https://mszp.hu/platform/baloldali_tomorules_platform
  3. https://mszp.hu/platform/nepi_platform
  4. Archivált másolat. [2019. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 11.)
  5. Alapszabály 35. §. [2009. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 10.)