Otto Friedrich Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Otto Friedrich Egyetem

Universitaet Bamberg 03.JPG
Alapítva 1647
Hely Németország, Bamberg
Típus egyetem
Elhelyezkedése
Otto Friedrich Egyetem (Németország)
Otto Friedrich Egyetem
Otto Friedrich Egyetem
Pozíció Németország térképén
é. sz. 49° 53′ 38″, k. h. 10° 53′ 12″Koordináták: é. sz. 49° 53′ 38″, k. h. 10° 53′ 12″
Az Otto Friedrich Egyetem weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Otto Friedrich Egyetem témájú médiaállományokat.
A bambergi Otto Friedrich Egyetem
Otto-Friedrich-Universität Bamberg
Adatok (2010)
Alapítva 1647 (alapítás)
1972 (újraalapítás)
Hely Bamberg (Bajorország)
Hallgatók 13470
- női hallgatók aránya: 62%
- külföldi hallgatók aránya: 6,7%
Karok Kattintson ide az áttekintéshez!
Professzori helyek 144
Típus Állami egyetem
Elnök Prof. Dr. Dr. Godehard Ruppert
Hivatalvezető Dr. Dagmar Steuer-Flieser
Cím 96045 Bamberg, Kapuzinerstraße 16.
Telefonszám (0049951)863-0
Honlap http://www.uni-bamberg.de

A bambergi (Németország) Otto Friedrich Egyetem Bajorország egyik legrégibb és egyben legfiatalabb egyeteme. Képzése a bölcsészet- és kultúratudományokra, a társadalom- és gazdaságtudományokra valamint az alkalmazott informatika területére koncentrálódik.

Az egyetem története[szerkesztés]

Az egyetemet 1647-ben Melchior Otto Voit salzburgi püspök alapította Academia Bambergensis néven. Ez az intézmény már a helyi jezsuita kollégium kiterjesztése volt, a kollégium pedig II. Henrik alapította "dómiskolát" származik. 1648-ban III. Ferdinánd császár és X. Ince pápa felruházták az fiatal egyetemet minden akadémiai privilégiummal a következő évtől. 1770-ben egy új kar jött létre az akkori nevén 'Academica Ottonaia' berkein belül. Fürstbischof Friedrich Karl von Schönborn alakította ki a jogi kart. Az orvosi kart Fürstbischof Adam Friedrich von Seinsheim alapította meg, ezzel az intézmény egy klasszikus középkori négyfakultásos Egyetemmé vált. 1773-ban vette föl az Otto-Friedrich Universität nevet.

1803-ban a szekularizációs folyamat nyomán megszűnt az egyetem. Katolikus hittudományokat azonban továbbra is oktattak, így az egyetemi oktatás hagyománya nem tört meg. A Katolikus Teológiai Kar maradhatott meg líceumként, de 1939. október 9-én ez a főiskola is bezárt, így az egyetem hosszú történetében csupán a nacionalizmus ideje alatt szünetelt a tanítás. 1945. október 10-én az amerikai hadsereg beleegyezésével a főiskola újra megnyitotta kapuit.

1972-ben a régi egyetem utódja, a Filozófia- és Hittudományi Főiskola (alapítva 1923-ban) az 1958-ban alapított Pedagógiai Főiskolával került összevonásra (Gesamthochschule Bamberg). Bajorország egyetlen ily módon összevont intézménye 1979-ben kapott egyetemi címet. 1975-ben megalakult Történelmi- és Földtudományi Kar, 1977-ben pedig a Nyelvi- és Irodalomtudományi Kar, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. 1979-ben pedig sikerült az egyetlen bjor állami főiskolát egyetemmé nyilvánítani, így az intézmény fölvette az Otto-Friedrich Universität nevet az alapító Otto Voit von Salzburg és a nagy támogató, Friedrich Carl von Schönborn után. Az új egyetemnek a Filozófiai és Teológiai karán kívül két főiskolai kara is volt (Neveléstudományi és Társadalomtudományi). A Neveléstudományi Kar a Filozófiai Karral olvadt egybe, az új név pedig PPP lett (Pedagógia, Filozófia, Pszichológia

Az „Otto-Friedrich” elnevezés Melchior Otto Voit salzburgi püspökre és az egyetem jelentős támogatójára, a schönborni Friedrich Carlra utal. 1988-ban az egyetem összekötötte magát a XVIII. században létezett Universitas Ottonaia Fridericaniával, és ez év október 1-je óta hivatalosan is Otto-Friedrich Universität Bamberg a neve.

2001-ben megalakult a Gazdaságinformatikai és Alkalmazott Informatikai Kar.

Rektorok és elnökök (az újraalapítás óta)[szerkesztés]

 • Prof. Dr. Dr. Othmar Heggelbacher und Prof. Dr. Elisabeth Roth: 1972-1973 (kettős rektorátus)
 • Prof. Dr. Elisabeth Roth: 1973-1976
 • Prof. Dr. Siegfried Oppolzer: 1976-1992
 • Prof. Dr. Alfred E. Hierold: 1992-2000
 • Prof. Dr. Dr. Godehard Ruppert: 2000 óta.

Karok és a hozzájuk tartozó szakok[szerkesztés]

Az egyetem dékáni hivatala a Kapuziner utcában
Név Magyar név Szakok
Geistes- und Kulturwissenschaften GuK Bölcsészettudományok Anglisztika; Archeológia; Etnológia; Földtan; Germanisztika; Történelem; Katolikus Teológia; Klasszika Filológia; Kommunikáció; Művészettörténet; Filozófia; Orientalisztika; Szlavisztika
Sozial- und Wirtschaftwissenschaften SoWi Gazdaság- és Társadalomtudományok Gazdálkodástan; Európai Gazdaságtan; Európai Gazdasági Tanulmányok; Politológia; Közgazdaságtan; Gazdaságpedagógia; Jog; Közigazgatás; Statisztika; Gazdaságmatematika; Didaktikai- és Társadalomtudományok
Humanwissenschaften HuWi Pedagógiai és Pszichológiai Pedagógiai; Pszichológiai; Evangélikus Teológia; Didaktika: Matematika, Biológia, Muzsika, Művészet, Sport
Wirtschaftinformatik und Angewandte Informatik WIAI Gazdaságinformatika és Alkalmazott Informatika Alkalmazott Informatika; Informatika; Gazdaságinformatika

Karok[szerkesztés]

Az intézményben öt egyetemi és egy főiskolai kar működik:

 • Bölcsészettudományi Kar
 • Társadalom- és Gazdaságtudományi Kar
 • Pedagógiai és Pszichológiai Kar
 • Gazdasági és Alkalmazott Informatikai Kar

Bajorország és a Vatikán megegyezése szerint a Katolikus Hittudományi Kart bezárják, és a tanárképzés keretében intézetté alakítják át.

Főbb képzési területek[szerkesztés]

 • Nyelvi alapú „Areastudies”: többek között Orientalisztika és Szlavisztika
 • Középkorkutatás és alkalmazott kultúrkincsvédelem
 • Viselkedéstudományok: Szociológia, Politológia és Pszichológia
 • Európai gazdaságtudományok
 • Alkalmazott informatika

Az egyetem fekvése[szerkesztés]

Az egyetem nagyrészt a város történelmi épületeiben kapott otthont. Így az intézmény legnagyobb része Bamberg óvárosában helyezkedik el.

Az óvárosi egyetemi épületek közé tartozik az egykori jezsuita kollégium (Jesiutenkolleg), itt kapott otthont a Hittudományi Kar. Az egykori vágóhíd (Schlachthaus) épületében a Földtudományi Kar lett elhelyezve. A Kommunikáció Szak a hajdani „Bauhof”, az Orientalisztika pedig a tűzőrség (Feuerwache) épületében működik. A Nyelv- és Irodalomtudományi Karok a hajdani Kaiser-Heinrich Gymnasium épületében lettek elhelyezve.

A Társadalom- és Gazdaságtudományi Kar és a Gazdasági és Alkalmazott Informatikai Kar nagyszámú hallgatói köre az óvároson kívül, a Feldkirchenstraße campusában lévő épületekben látogathatják az előadásokat.

A város északi részén, az ún. Regnitz-szigeten (egykori ERBA-telep) újabb egyetemrész felépítését tervezik. A munkálatok előreláthatólag a 2008/09-es év téli félévére fejeződnek be. A már meglévő téglaépületben kb. 300 kollégiumi szobát alakítanak ki. Emellett egy 14 000 m² alapterületű új épület felépítését tervezik, melyben a jövőben a várhatóan emelkedő létszámú hallgatók oktatását szervezik meg.

További információk[szerkesztés]