Oszlop (adatbázis)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Példa a Postgres adatbázis kimeneti oszlopaira

Egy relációs adatbázisban az oszlop adott típusú adatok halmaza, mely értékeket ad meg az adatbázis minden sora számára.[1] Egy oszlop tartalmazhat szöveges adatot, számadatot, vagy akár az operációs rendszer állományaihoz rendelt mutatókat.[2] Az oszlopok általában elemi típusokat tartalmaznak, bár egyes relációs adatbázis-rendszerek lehetővé teszik, hogy összetettebb adattípusokat, például egész dokumentumokat, képeket vagy akár videoklipeket tartalmazzanak.[3] Az oszlopot attribútumnak is szokták nevezni.

Minden sor egy értéket ad meg minden oszlophoz, így egyetlen strukturált adatértékként értelmezhető. Például egy céges kapcsolattartási adatokat tartalmazó adatbázis a következő oszlopokat tartalmazhatja: ID, cégnév, első címsor, második címsor, város, irányítószám. Elméletileg egy sor egy rendezett n-es, mely egy egyedi értéket tárol minden oszlopnak,[4] például: (1234, 'Big Company Inc.', '123 East Example Street', '456 West Example Drive', 'Big City', 98765).

Megnevezés[szerkesztés]

Az „oszlopra” (column) szokták használni a „mező” (field) szót is,[5] a sorokra pedig a „rekord” (record) szót. Ez a hagyományos adatbázis-kezelő rendszerek (Database management system, DBMS) világából ered. Az adatbázis-perfekcionisták azonban a „mező” szót egy adott cella (vagyis az oszlop egyetlen sora) megnevezésére használják, hogy ne legyen félreértés a többi fejlesztővel való kommunikáció során.

Egy másik megkülönböztetés az „oszlop” és a „mező” kifejezések között az, hogy az „oszlop” kifejezést nem használják bizonyos adatbázisoknál, például kulcsértéktárolóknál, amelyeknek nincs hagyományos relációs adatbázis-szerkezetük.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az „oszlop” fogalma hasonló jelentéssel rendelkezik más szövegkörnyezetekben, például táblázatoknál.
  2. Columnar databases in a big data environment. dummies.com (Big dummies book). (Hozzáférés: 2015. november 5.)
  3. What is Database Column? - Definition from Techopedia. Techopedia.com. (Hozzáférés: 2015. november 5.)
  4. Rosenberg. „Relational Databases”, University of Miami (Hozzáférés ideje: 2021. február 26.) 
  5. An introduction to databases. www.ucl.ac.uk. (Hozzáférés: 2015. november 5.)
  6. Drake: A Comparison of NoSQL Database Management Systems and Models (angol nyelven). Digital Ocean, 2019. augusztus 9. (Hozzáférés: 2021. február 26.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Column (database) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]