Országgyűlési Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Országgyűlési Múzeum
ElhelyezkedésBudapest V. kerülete
Magyarország
Alapítva2014
Megnyílt2015. március 6.
TervezőFŐMTERV
Elhelyezkedése
Országgyűlési Múzeum (Magyarország)
Országgyűlési Múzeum
Országgyűlési Múzeum
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 30′ 31″, k. h. 19° 02′ 46″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 31″, k. h. 19° 02′ 46″
Térkép
Az Országgyűlési Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Országgyűlési Múzeum témájú médiaállományokat.

Az Országgyűlési Múzeum törvény által alapított országos szakmúzeum Magyarországon. Gyűjti, megőrzi és a nyilvánosság elé tárja a magyar parlamentarizmus kialakulásának és fejlődésének a tárgyi, valamint dokumentációs emlékeit. Az egykori múzeum 1949-ben megszűnt. A jelenlegi múzeum 2015. március 6-án nyílt meg a nagyközönség előtt.

Feladatai[szerkesztés]

A múzeum elkészíti és működteti

  • a magyar törvényhozás, az országgyűlések történetét és a magyar parlamentarizmus fejlődésének az ívét bemutató történeti állandó kiállítást,
  • az Országház építészetét bemutató kiállítást és a kőtárat,
  • az 1956-os Kossuth téri sortűz emlékhelyét a hozzá csatlakozó kiállítással.
  • A múzeum az időszaki kiállítási terében a parlamentarizmushoz, a törvényhozáshoz, a nemzeti karakterhez kötődő témák kifejtésével tematikus kiállításokat mutat be.

Az Országgyűlési Múzeum kutatóhelyként elkészíti a magyar parlamentarizmushoz kötődő tárgyi és fotódokumentációt felölelő digitális adattárat, amelyet a kutatás, oktatás és közművelődés szolgálatába állít. Maga is ilyen irányú kutatómunkát végez, amelynek során együttműködik történettudományi és egyetemi kutatóhelyekkel.

Története[szerkesztés]

A múzeum elődjét 1949-ben számolták fel.

A Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló 61/2011. (VII. 13.) OGY határozatban, valamint a Steindl Imre Program bővítéséről szóló 1185/2012. (VI. 5.) Korm. határozatban foglaltak alapján folytatódott a Kossuth tér rekonstrukciójával kapcsolatban rögzített feladatok végrehajtása: a mélygarázs, a szintén felszín alatti Látogatóközpont és Országgyűlési Múzeum kialakítása, illetve a tér felszínének rendezése.[1]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]