Open Database License

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Open Database License (ODbL, Nyílt adatbázis licenc) az Open Knowledge Foundation Open Data Commons nevű projektjének egy terméke, egy olyan, a Creative Commons „Attribution-ShareAlike” (Nevezd meg - Így add tovább) licencéhez hasonló jogokat kíván biztosítani adatoknak, adatcsoportoknak és adatbázisoknak, speciálisan adatbázisokra szabott nyelvezetével és fogalmakkal.

Eltérések a Creative Commons licencektől[szerkesztés]

Az ODbL egy európai jogon alapuló licenc, mely – az USA-beli CC-vel szemben – kezelni igyekszik a szerzői jog melletti számos, az adatbázisokra vonatkoztatható jogot, mint amilyen az adatbázisok egészére vonatkozó jog (droit sui generis), a szerzők morális jogai vagy a védjegyek, illetve a részek egyedi szerzői jogai.

Lényeges eltérés, hogy az adatok újralicencelését egyszerűsíti az a kitétel, mely szerint az egész adatbázis licencelését az adatbázist kibocsátó határozhatja meg, és nem kötelező az adatbázis publikálását és elérhetőségét korlátlan ideig biztosítani, ha amúgy a licenc feltételei már nem állnak fenn.

A CC részéről megfogalmazott kritikák:[1]

  • A licenc által lefedett jogok nem minden országban aktívak, és ez bizonytalanságot okoz
  • A licenc túl bonyolult szövegű
  • A licenc betartása nagy terheket ró az adatbázisokat nagy tömegben felhasználókra
  • A szerzői jogok mellett a licenc (illetve a CC értelmezése szerint „szerződés”) szerződéses elemeket is tartalmaz, hogy kezelje a nem szerzői jogi tételek nemzetközi szabályozását
  • A licenc nemzetközi inkompatibilitást okoz az eltérő országok eltérő szabályozásai miatt
  • A licenc nem favorizálja a közkincs feltételei szerinti felhasználást.

Ezen kritikák szinte mindegyike vonatkoztatható a Creative Commons saját licenceire is, eltekintve azon részektől, melyek specifikusan csak azért léteznek, mert a CC az Egyesült Államok jogán alapuló licencet készített és a szabályozásoknak csak ott van értelme, illetve azon részektől, melyek épp azért hiányoznak a CC licenceiből, mert azok az USA törvényei számára is ismeretlenek.

Felhasználások[szerkesztés]

A licenc legnagyobb felhasználója lesz az OpenStreetMap projekt, mely jelenleg a Creative Commons CC-BY-SA-2.5 licencét használja mind adatbázisának, mind egyéb produktumainak licencelésére, de folyamatosan halad az ODbL bevezetésének időpontja felé. A licencváltást viták és egyeztetések előzték meg de a közösség döntése alapján az ODbL jobban megfelel az adatbázissal szemben támasztott követelményeknek amellett, hogy az európai székhelyű OSM alapítvány is szívesebben támogat egy európai jogot is figyelembe vevő licencet.

Források[szerkesztés]

  1. Comments on the Open Database License Proposed by Open Data Commons, 2009. január 1. [2011. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 28.)

További információk[szerkesztés]