Omiška Dinara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Omiška Dinara
Az Omiška Dinara látképe
Az Omiška Dinara látképe

Hely Horvátország
HegységDinári-hegység
Legmagasabb pontKula (864 m)
Hosszúság15 km
Kormezozoikum
Elhelyezkedése
Omiška Dinara (Horvátország)
Omiška Dinara
Omiška Dinara
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 26′ 40″, k. h. 16° 42′ 40″Koordináták: é. sz. 43° 26′ 40″, k. h. 16° 42′ 40″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Omiška Dinara témájú médiaállományokat.

Az Omiška Dinara (vagy magyarosabban Omisi Dinara) egy alacsony tengerparti hegység Horvátországban, Dalmácia területén. A Dinári-hegység része.

Fekvése[szerkesztés]

A hegység Split-Dalmácia megyében az Adriai-tenger partja mentén, Omištól keletre található. A Dinara a Poljicai-hegység (Poljička planina) délkeleti irányú, természetes folytatása összeköttetésben a szomszédos Biokovóval.

Leírása[szerkesztés]

Az Omiška Dinara körülbelül 15 km hosszú. Nyugaton és északon a Cetina- folyó határolja. Keleten kapcsolódik az Omiška Rogoznicához. Alatta, a déli oldalon Ravnice, Brzet, Borak, Nemira, Stanići, Čelina és Lokva Rogoznica települések találhatók. A keleti lejtőket többször felgyújtották. A legtöbb kárt 2003-ban szenvedte el.

A hegység sok hegymászó számára kedvelt terület. A legmagasabb csúcs a Kula (vagy Imber), amely Stanići falu felett helyezkedik el és 864 m magas. A legegyszerűbb feljutás a csúcsra az Omiš feletti Borak faluból vezet. Fentről nagyszerű kilátás nyílik a Brac és a Hvar szigeteire, a Cetina és a Poljica völgyére, valamint a Mosor és a Biokovo hegyekre.

Boraktól körülbelül egyórás meredek gyalogos emelkedéssel egy kis fennsíkhoz érkezünk, amelynek vízforrása a Voda na Rašeljku. Itt, egy kis hegyi barlangnál épült meg az Imber hegyi menedékház, amely nemrég egy tűzvészben leégett. A tűz után az omisi hegymászók a közelében a fennsíkon új fa kunyhót építettek.

Az Omiš Dinara északnyugati lejtőjén, egy meredek sziklán, Omiš városa felett található a Fortica erőd.

Az Omiški Dimarán halad át az omiš elkerülő út, amely még nem készült el teljesen. Ennek az elkerülő útnak része a híres „Iz nigdi u ništa” (Sehonnan a semmibe) alagút.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Dinarskogorje.com:Omiška Dinara (horvátul)