Omaha póker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Omaha póker , vagy más néven Omaha Hi(gh) a Texas Hold’em póker egy változata, melyben a játékosok négy lapot kapnak kézbe, így legfeljebb tíz játékos játszhatja egy asztalnál. Ez a változat elsősorban Európában népszerű, a tengerentúlon inkább az Omaha Hi/Lo-t részesítik előnyben. Általában Pot Limit változatban játsszák, de sokszor előfordul a Limit és a Limit nélküli típusa is. A menete megegyezik a Hold’emmel, tehát itt is egy kis és egy nagy vak van. Ha lement az osztás utáni licitkör, lejön az első három közös lap, a flop. Ezután ismét következik egy licitkör, majd a negyedik közös lap, a turn. Újabb licitkör jön, végül pedig jön az utolsó közös lap, a river. Az így meglévő kilenc lapból kell kihoznunk a legjobb öt kombinációját úgy, hogy a kezünkből csak két lapot használunk föl, az asztalról pedig csak hármat.

Az Omaha Hi/Lo, vagy más néven az Omaha/8, egyetlen pontban különbözik a sima Omaha pókertől. Nevezetesen, hogy itt a legkisebb öt különböző lapból álló kombináció is megkapja a pot felét, de csak akkor, ha az ötből egyik lap sem nagyobb nyolcasnál (van amikor a hetes a határ, de előfordul, hogy a kilences), így itt sokszor előfordul a végelszámolásban osztozkodás. Persze lehet, hogy a legerősebb és a legkisebb lapkombináció megegyezik, például ha valakinek A-2-3-4-5-tel van sor, és nincs másnál jobb kombináció, akkor övé a teljes pot. Ha nincs érvényes alacsony kéz, akkor a legmagasabb kártyakombinációk viszik az egész potot.

Mint a legtöbb pókerjátéknál, ennél sem lehet tudni pontosan, miképp jött létre, ám a ma népszerű változatok közül ez az újabbak közé tartozik. A köztudatba akkor került be, mikor Robert Turner, egy profi pókeres, megmutatta a játékot Bill Boyd pókerlegendának a las vegas-i Golden Nugget Casino-ban. Éppen ezért, először a Nugget Hold'em nevet kapta, amely később, valószínűleg a nebraskai Omaha város után, kapta mai nevét.

Külső hivatkozások[szerkesztés]