Olhão (municípium)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olhão
Olhão címere
Olhão címere
Olhão zászlaja
Olhão zászlaja
Közigazgatás
Ország Portugália
RégióAlgarve régió
KerületFaro (kerület)
Alapítás éve1266
PolgármesterMacário Correia
Irányítószám8000
Népesség
Teljes népesség45 396 fő (2011)[1]
Népsűrűség323 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület130,9 km²
IdőzónaWET, UTC+0
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 37° 01′ 40″, ny. h. 7° 50′ 20″Koordináták: é. sz. 37° 01′ 40″, ny. h. 7° 50′ 20″
Olhão weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Olhão témájú médiaállományokat.

Olhão (portugál kiejtéssel:: [oˈʎɐ̃w]), vagy más néven Olhão da Restauração város és kistérség méretű közigazgatási egység Algarve régióban, Faro (kerület)ben, Portugália déli részén. Közvetlenül Faro mellett helyezkedik el, amely Algarve régió közigazgatási központja. A település elsősorban halászkikötőjéről és az itt készített konzervált halételekről nevezetes, amelyeket a Conserveira do Sul konzervgyárban gyártanak. Faro, Olhão, Loulé és Tavira egy városösszefonódást képeznek Faro városával a középpontban. Olhão városának neve a vízforrásából ered, melyet a helyiek a "víz szemének" hívnak, ezért Olhão helyi nyelven annyit tesz: nagy szem.

Olhão város közigazgatási területe 130,9 négyzetkilométer, melyen 42272 fő él. Ebből a város lakossága mintegy 31000 főt tesz ki. A várost délről az Atlanti-óceán, nyugatról Faro, északról Tavira, északkeletről São Brás de Alportel határolja.

Települései[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Olhão municipality című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  1. http://mapas.ine.pt/download/index2011.phtml, National Institute of Statistics, 2018. szeptember 19.