Október 6. kormányzóság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 29° 56′ 17″, k. h. 30° 54′ 50″

Az Október 6. kormányzóság elhelyezkedése Egyiptomon belül

Az Október 6. kormányzóság (arabul: محافظة السادس من أكتوبر) Egyiptom egyik kormányzósága volt. Közép-Egyiptomban, a Nílus-völgytől nyugatra helyezkedett el.

Története[szerkesztés]

Az Október 6. kormányzóságot 2008. április 17-én választották le a Gíza kormányzóságról. Az ezt elrendelő elnöki határozatot azért hozták meg, hogy enyhítsék itt a Gízára nehezedő rendelkezések hatásait. Ez Egyiptom egyik legsűrűbben lakott kormányzósága.[1] A kormányzóság központja az az Október 6. város lett, mely leginkább tervszerűen megépített lakóövezetekből áll. Ilyen például a Zajed Sejk Város. 2011. április 4-én Esszám Saraf miniszterelnök megszüntette a kormányzóság önállóságát, és ismét Gíza kormányzóság része lett.[2]

Etimológia[szerkesztés]

A kormányzóság neve annak állított emléket, hogy az októberi háború idején az egyiptomi hadsereg sikeresen lépte át a Szuezi-csatornát. Ez egyben Egyiptomban a fegyveres testületek napja is.

Városok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2011. április 14.) „Egypt's PM centralises Helwan and 6 October governorates”. Al-Ahram. [2021. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 16.)  
  2. Fresh reshuffle in Egypt’s governors. Egypt State Information Service, 2011. április 15. (Hozzáférés: 2011. április 16.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:6th of October Governorate
A Wikimédia Commons tartalmaz Október 6. kormányzóság témájú médiaállományokat.