Ogee-görbe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ogee-forma, ív

Az ogee-görbe két S alakú ívet tartalmaz egymással szemben, amelyek egyik végüknél csúcsot alkotnak.

Az ogee-görbe több helyen előfordul, így a matematikában, építészetben, folyadékok fizikájában, óratervezésben és plasztikai sebészetben is.

Történet[szerkesztés]

Az ’ogee’ kifejezés valószínűleg a középkori angolból ered, mely az anglofrancia „ogive” szóból eredhet, mely csúcsívet jelent. Az „ogive” nem tévesztendő össze az „ogee”-vel. Az „ogee” első ismert írásos használata: 1677[1]

Építészet[szerkesztés]

Az építészetben az „ogee” kifejezést az ogee-formákra, -díszítésekre alkalmazzák, melyekre az íves forma jellemző, ahol a konkáv rész átfolyik egy konvex ívbe (Konvex és konkáv függvény), és függőlegesen végződik.

Két ogee-íves kapu, a Sebutali Jesus kolostorban

Ha az alsó görberész konvex és a felső konkáv, akkor az „román-ogee”-ként ismert, a 11. és 12. századi román stílus után.

Alternatív elnevezések is ismertek, mint a „cyma reversa” és a „talon”.[2] A „cyma reversa” forma az antik világból ered. Például a régi Perzsiában Cyrus síremléke „cyma reversa” alakú volt.

Cyrus síremléke

Cyrus (i.e. 590 – i.e. 529) perzsa uralkodó volt,[3] aki a perzsa birodalmat alapította.[4] A „cyma reversa” az antik görög építészetben is ismert volt. Az ogee-alakzatot a gótikus építészetben is alkalmazták díszítésre, főleg a 14. és a 15. században; ezt Franciaországban flamboyant-nek hívták. Az ogee-ablakok és -boltívek a Közel-Keletről kerültek be az európai építészetbe. Az ogee-görbe majdnem azonos a cyma-görbével, a kis különbség az, hogy a cyma inkább vízszintesen végződik, szemben a függőleges végződésű ogee-val.

A belsőépítészetben is használatos megoldás, például a fal és a mennyezet találkozásánál. Bútoroknál is gyakran alkalmazott díszítőalakzat.

Egyéb megjelenései[szerkesztés]

  • Matematika

Az „ogee” matematikai fogalom is, inflexiós pontot jelent.

  • Esztétika

Az ogee-görbe a Booker-díjas „The Line of Beauty” c. novella vezérmotívuma.

  • Mechanika

Az aerodinamikában használják az ogee formájú szárnyprofilt, különösen szuperszonikus repülőgépeknél, mint például a Concorde-nál.

Duzzasztógátaknál rendszerint ogee-görbe formájúra alakítják ki a túlfolyót, minimalizálandó a víz nyomását.

Vasöntvények kialakításánál is felhasználják az ogee-görbét.

  • Ogee-óra

Az ogee-óra egy általánosan elterjedt ingaóra a 19. századi Egyesült Államokban. Az ogee-órán egy ogee-forma keretezi a központi üvegajtót, mely az óralapot és az ingaszerkezetet védi.

Ingaóra
Óra, ogee formájú keretben
  • Plasztikai sebészet

Az esztétikai arcsebészetben a középarc felfrissítésénél használják az ogee-görbe formát.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]