Obolony (cég)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Obolon
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1980
SzékhelyKijev, Ukrajna
VezetőkOleksandr Slobodian (elnök)
Iparágélelmiszer
Formarészvénytársaság
Termékeksör, szóda, koktél, ásványvíz
Profit4,5 milliárd Ukrán hrivnya (2010)
Alkalmazottak száma6500
Nyelvekukrán

Obolon (Ukrajna)
Obolon
Obolon
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 50° 30′ 45″, k. h. 30° 28′ 51″Koordináták: é. sz. 50° 30′ 45″, k. h. 30° 28′ 51″
Az Obolon weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Obolon témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Obolony (ukránul: ПАТ "Оболонь") az ukrajnai italgyártás és -forgalmazás egyik jelentős piaci szereplője. Elsősorban sört, valamint alacsony alkoholtartalmú italokat, üdítőket, helyben felszínre hozott természetes ásványvizet állít elő. Székhelye és központi gyára Kijevben van, és a cég több ezer embernek ad munkát Ukrajnában. Ez Európa egyik legnagyobb ilyen profilú ipari létesítménye.

Központi sörgyárát 1980-ban nyitották meg, cseh mérnökök közreműködésével létesítették Kijev azonos nevű kerületében. A város 3. számú sörgyárából Obolon néven 1986-ban hoztak létre egyesülést. Hivatalosan 1992-ben privatizálták és az első privatizált cég lett a függetlenné vált Ukrajna történetében. A brand márkát ukránul Оболонь-nak nevezték.

Oleksandr Slobodian, a cég vezérigazgatója és veterán munkatársa a nemzeti politikusok egyike volt a 2012-es ukrán nemzeti választásokig, képviselője volt az Ukrán parlamentnek.

Az Obolon cégnek nyolc létesítménye van különböző ukrajnái városokban: Bershad, Festiv (Kijevi területen), Krasyliv (Hmelnickiji területen), Kolomija (Ivano-frankivszki területen), Oleksandria (Kirovohradi területen), Okhtyrka (Szumi területen), Rokytne településeken és Szevasztopolban.

Források[szerkesztés]