Nyugati főcsoport (NHL)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A National Hockey League Nyugati Főcsoportja (Angolul: Western Conference) az egyik a két főcsoportja közül, melybe a Liga osztotta szét csapatait. Párja a Keleti főcsoport.

1974-ben Campbell Főcsoportnak (Clarence Campbell Conference) nevezték el, amikor az NHL két főcsoportot és négy divíziót hozott létre. 1981-ben a főcsoportokat és a divíziókat átalakították úgy, hogy az jobban tükrözze a csapatok földrajzi elhelyezkedését, de a főcsoport nevét megtartották. A Wales Főcsoport az NHL nyugati csapatait gyűjtötte magába. A főcsoportok és a divizók nevét 1993-ban változtatták meg a csapatok elhelyezkedése szerint. Az új NHL vezető, Gary Bettman készítette elő a változtatást, hasonlóan a National Basketball Association-höz, a National Football League-hez és a Major League Baseball-hoz.

A Nyugati főcsoport rájátszásbeli győztese 1981 óta a Clarence S. Campbell-tálat kapja meg.

Divíziók[szerkesztés]

1993 előtt a Campbell főcsoport a Norris divízióból és a Smythe divízióból állt. 1994 és 2013 között a Nyugati főcsoport 15 csapata három divízióba volt osztva: Központi divízió (Central Division), Északnyugati divízió (Northwest Division), Csendes-óceáni divízió (Pacific Division). 2013 után a Liga nagy döntést hozott és kettő divízióba sorolt a csapatokat, így a Északnyugati divízió megszűnt és a Detroit Red Wings átkerült a Keleti főcsoportba.

Csendes-óceáni divízió Központi divízió
Anaheim Ducks Chicago Blackhawks
Calgary Flames Colorado Avalanche
Edmonton Oilers Dallas Stars
Los Angeles Kings Minnesota Wild
Phoenix Coyotes Nashville Predators
San Jose Sharks St. Louis Blues
Vancouver Canucks Winnipeg Jets

A Nyugati főcsoport Stanley-kupa győztesei[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap