Nyitott oktatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A nyitott oktatás általában formális oktatási rendszeren kívüli oktatás, és online kínálják. A nyitott oktatás formái kiterjesztik a hagyományos oktatási rendszereken keresztül kínált tanulási lehetőségeket, és biztosítják a tanuláshoz és képzéshez való hozzáférés egy vagy több elemét.[1] A nyitott jelző azoknak az akadályoknak a felszámolására utal, amelyek kizárják mind az esélyegyenlőséget, mind a szabad hozzáférést az intézményalapú tanulásban való részvételhez.

A nyitott oktatás egyik aspektusa a nyitott oktatási tananyagok és eszközök fejlesztése és használata. Idetartoznak azok az intézmények, amelyek a belépési korlátok kiküszöbölésére törekednek, például nem támasztanak akadémiai felvételi követelményeket. Ilyenek az Open University[2] Nagy-Britanniában, a kanadai Athabasca University,[3] a Thompson Rivers Egyetem.[4] Az ilyen programok általában (de nem feltétlenül) távoktatási programok, mint az e-learning, a MOOC (Nyitott Online Képzések) és az OpenCourseWare.

Míg sok e-learning program szabadon hozzáférhető, a tanulás folyamatának valamelyik eleme, pl. a tananyagokhoz vagy azok egy részéhez való hozzáférés, vagy a végzettség, diploma megszerzésének költsége akadályként szolgálhat. Ezeket, bár nevükben nyitottak (open courses), nem nevezhetjük nyitottnak, mert fenntartják a szabad és nyílt hozzáférés egyes akadályait.

Jegyzetek[szerkesztés]