Nukleáris nyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hirosimai atombomba dóm nyáron

A nukleáris nyár egy olyan, nukleáris fegyver okozta feltételezett globális klimatikus állapot, amely a nukleáris tél után következhet be. Ebben az állapotban a sztratoszférában található vízmennyiség megnövekszik, ami az üvegházhatás révén a földfelszín felmelegedéséhez vezet. A nukleáris robbantások során nagy mennyiségű üvegházhatású gáz (nitrogén-oxid) jöhet létre, amely károsíthatja az ózonréteget. Ez a réteg óvja meg a Földet a Nap UV-B sugaraitól, amelyek a felszíni életformákat genetikailag károsítják. Ilyen extrém feltételek mellett az élőlények túlélési esélyei jelentősen csökkennek. Az ózon elnyelődése miatt a sztratoszféra felmelegszik, ezért az üvegházhatás erősödik.

Az elméletnek több egyszerűsített változata is létezik: miszerint A nukleáris tél előidézheti a nukleáris nyarat. A nagy hőmérsékletű nukleáris robbanások elpusztíthatják a sztratoszféra középső részén található ózon gázt.[1]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. 'The U.S. Army and Irregular Warfare by John M. Gates. [2007. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. szeptember 8.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]