Novoszibirszki-víztározó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Novoszibirszki víztározó szócikkből átirányítva)
Novoszibirszki-víztározó
(Новосибирское водохранилище)
Ország(ok)Oroszország
Elsődleges forrásokOb
Elsődleges lefolyásokOb
Hosszúság200 km
Szélesség2-20 km
Felszíni terület1070 km2
Legnagyobb mélység25 m
Víztérfogat8800 km3
Szigetek19[1]
Elhelyezkedése
Novoszibirszki-víztározó (Oroszország)
Novoszibirszki-víztározó
Novoszibirszki-víztározó
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 54° 45′ 25″, k. h. 82° 53′ 34″Koordináták: é. sz. 54° 45′ 25″, k. h. 82° 53′ 34″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Novoszibirszki-víztározó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Novoszibirszki-víztározót (Новосибирское водохранилище, a hétköznapi oroszban Обское море – Obi tenger) 1950-1959-ben hozták létre egy gát megépítésével, ami a novoszibirszki erőművet látja el vízienergiával.

A mesterséges tó létrehozásakor teljességgel felszámolták Berdszk városának történelmi központját és a Novoszibirszki terület egynéhány falvát.

Az Ob és a beleömlő Bergy duzzasztásával keletkezett, 170 kilométer hosszú, 2 és 20 kilométer között változó szélességű víztározó környezetében átalakította a természetet, változott az állat- és növényvilág, ugyanakkor a kirándulók, nyáron a strandolók tömegeit vonzza.

Gazdasági jelentősége[szerkesztés]

A víztározó táplálja a vízierőművet energiával, ellátja környezetének vízigényét, a megteremtette a halászatot. Ugyanakkor a halak gyakran fertőzöttek parazitákkal, ezért étkezésre alkalmatlanok.

A tó környezetében aktív turizmus fejlődött ki. Az Akadémiai város mellett népszerű strandok vannak, a tavon elterjed a vitorlázás és jelentős vitorlásversenyeket is rendeznek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Атамановский, Дикий, Елбанские острова, Елбань, Каменный, Каменский, Красноярский Борок, Красный Яр, Логунов, Нечунаевский, Пичуговские, Половинский Борок, Семизародный, Тань-Вань, Хохлов Борок, Хреновый, Шарапский, Шляповский, Шумского Кордона