Noche Buena

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Noche Buena
A Noche Buena régebbi csomagolása
A Noche Buena régebbi csomagolása

TípusBock sör
Származási hely Mexikó
Alapítás1924
GyártóCervecería Cuauhtémoc Moctezuma
Alkoholtartalom5,9%

A Noche Buena mexikói sört a Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma gyártja. Nevének szó szerinti jelentése „jó éjszaka”, de valójában a „Szenteste” jelentésű, szóköz nélkül írt Nochebuena szóból származik, és arra utal, hogy korábban ezt a sört kizárólag karácsonyra gyártották és forgalmazták, és ma is októbertől a téli hónapokig kapható. Ez az ország első Bock típusú söre. Az 5,9% alkoholtartalmú, alsó erjesztésű ital íze édeskés, erőteljes malátaaromájú, gyengén komlózott. Egész Mexikóban fogyasztják, de nagyobb mennyiségben a magasabban fekvő, hidegebb telű középső országrészben.[1]

Története[szerkesztés]

Ezt a sört 1924-ben kezdték gyártani az orizabai sörgyár német alapítói, először kis mennyiségben és csak saját maguk számára. Egy ideig csak saját nosztalgikus találkozóikon itták, majd ajándékozni is kezdték, később pedig megjelentek vele a piacon is. A Bock sörök hagyományához híven ezt is kifejezetten a téli ünnepi időszakra szánták, innen ered az elnevezése is. Sokáig csak az ünnep körüli két hónapban árusították, később ezt az időszakot négy hónaposra terjesztették ki. Ahhoz, hogy a megnövekedett igényeket ki tudják szolgálni, a 2010-es évekre már minden évben augusztusban el kellett kezdeni gyártását.[2] 2014-ben a gyártó a Noche Buena márkát integrálta a Bohemia márkába, arculatát megváltoztatta, a Bohemia kis méretű logóját is elhelyezték az üveg címkéjén, de a sör neve megmaradt a régi.[3][4][1]

Források[szerkesztés]

  1. a b ¿Por qué la cerveza Noche Buena solo se vende a fin de año? (spanyol nyelven). El País, 2016. december 19. (Hozzáférés: 2017. június 29.)
  2. La cerveza Noche Buena alista su llegada desde agosto (spanyol nyelven). Excelsior, 2011. december 26. (Hozzáférés: 2017. június 29.)
  3. Marcas (spanyol nyelven). A Cuauhtémoc Moctezuma honlapja. [2017. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 29.)
  4. Aquí está Noche Buena ¿o deberíamos llamarla Bohemia Bock? (spanyol nyelven). TheBeerDaily, 2014. december 10. (Hozzáférés: 2017. június 29.)