Nicolas Bochatay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicolas Bochatay
Született1964. augusztus 27.
Wallis kanton
Elhunyt1992. február 22. (27 évesen)
Les Arcs
Állampolgárságasvájci
Foglalkozásaalpesisíző
Halál okabaleseti halál
SablonWikidataSegítség

Nicholas Bochatay (Wallis kanton, 1964. augusztus 27. – Les Arcs, Savoya megye, 1992. február 22.) svájci alpesi síelő volt, aki az 1992-es téli olimpia előtti egyik edzésen vesztette életét, mikor egy hókotrónak ütközött.

Síelési pályafutása[szerkesztés]

Az 1991-es svájci bajnok Bochatay a legjobb gyorssíelők közé tartozott. A gyorssíelés drámai sport, a versenyzők 195 kilométer/órás sebességgel repülnek le a lejtőn. Les Arcsban, az 1992-es albertville-i játékokon, Bochatay a 13. helyen végzett a férfiaknál 210 km/h-s sebességgel. A gyorssíelés bemutató sport volt az 1992-es játékokon, így Bochatay halálát nem vették figyelembe a hivatalos verseny részeként.

Halála[szerkesztés]

Február 22-én, az 1992-es téli olimpia utolsó előtti versenynapján, 9:30 körül Bochatay csapattársával, Pierre Yves-Jorand-dal és az Egyesült Államok csapattagjaival, Jeff Hamiltonnal, Jimbo Morgannel és Dale Womack-al melegített, amikor Bochatay nekiütközött egy hókotrónak, amely az egyik lejtőn éppen a havat takarította el. A csoport azon a lejtőn síelt, ahol a hókotró éppen takarította a havat. Nicholas felszállt a levegőbe, mielőtt közvetlenül a hókotrónak ütközött.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap