Neutronfluxus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A neutronfluxus fizikai mennyiség. Az egységnyi felületen egységnyi idő alatt átáramló szabad neutronok számát jelöli. Jele:Φ (a nagy fí). Kiszámítható a neutronsűrűség és a neutronok átlagos sebességének szorzataként. Mértékegysége: s−1m−2 Leginkább atomreaktorok környezetében használatos ez a mennyiség.

Több fizikai folyamatban is fontos szerepet játszik a nagy neutronfluxus. Ilyenek például a magreakciók hatáskeresztmetszetének kísérleti meghatározása, vagy a szupernóvabeli nukleoszintézis s- és r-folyamata.

Természetes neutronfluxus[szerkesztés]

Aszimptotikus óriás csillagokban és szupernóvákban a nagy neutronfluxus játszik jelentős szerepet a természetes nukleoszintézisben amely a vasnál nehezebb elemek létrejöttéért felelős. Csillagokban a neutronfluxus viszonylag alacsony 105-től 1010 neutron per cm2 per másodperc, ami s-típusú (slow-neutron-capture-process, lassú neutron befogás) nukleoszintézist tesz lehetővé. Ezzel szemben összeomló szupernovákban a neutronfluxus rendkívül magas, akár 1022 neutron per cm2 per másodperc is lehet, így r-típusú (rapid-neutron-capture-process gyors neutron befogás) nukleoszintézis játszódik le.

Mesterséges neutronfluxus[szerkesztés]

Mesterséges, emberi tevékenység által keletkező neutronfluxus.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]