Neufville-i N. konstantinápolyi latin császárné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Neufville-i N.
Konstantinápolyi Latin Császárság császárnéja
Neufville-i N.
Uralkodási ideje
1227/1228. január 1228. január
Elődje Aszen Mária
Utódja Kasztíliai Berengária
Életrajzi adatok
Uralkodóház Courtenay-ház
Született 13. század
Elhunyt 1228
Konstantinápoly
Édesapja Neufville-i Baldvin artois-i lovag
Édesanyja N. N. (–1228)
Házastársa 1. N. N.
Házastársa 2. I. (Courtenay) Róbert konstantinápolyi latin császár (1201 (körül)–1228)
Gyermekei nem születtek

Neufville-i N. ( – Konstantinápoly, 1228. január), franciául: N. de Neufville, artois-i úrnő, a Konstantinápolyi Latin Császárság császárnéja. Courtenay Jolán magyar királyné, valamint II. András magyar király sógornője és I. Róbert konstantinápolyi latin császár titokban elvett felesége.

Élete[szerkesztés]

A Neufville család címere

Apja Neufville-i Baldvin artois-i lovag, anyja ismeretlen nevű úrnő (megh. 1228).

Az ismeretlen keresztnevű Neufville úrnő egy Konstantinápolyban élő özvegyasszony volt, akibe a fiatal császár, I. Róbert szerelmes lett. A Konstantinápolyi Latin Császárság uralkodójának 1222-től 1226-ig Laszkarina Eudokia (1210 körül–1247 után) nikaiai (bizánci) császári hercegnő, I. Teodor nikaiai császár lánya volt a kijelölt menyasszonya, aki Róbert császár húgának, Courtenay Mária nikaiai császárnénak (1204 körül–1228) volt a mostohalánya. A császári esküvő végül elmaradt, és I. Róbert titokban feleségül vette szerelmét, Neufville úrnőt. Eudokia pedig egy újabb rövid idejű jegyesség után II. Frigyes osztrák herceggel 1230 körül feleségül ment Cayeux-i Anseau-hoz (–1247 után), a Konstantinápolyi Latin Császárság kamarásához, a császárság későbbi régenséhez.

A császár egy általa birtokolt udvarházban helyezte el újdonsült feleségét és anyósát. Közben az új császárné egykori jegyese, egy ismeretlen nevű burgundiai nemes tudomást szerzett menyasszonya új kapcsolatáról, és összeesküvést szőtt más konstantinápolyi lovagok részvételével a császár és a császárné ellen. Ennek eredményeként megtámadták azt a házat, ahol a császár felesége és anyósa élt, elfogták anyát és lányát, előbb megcsonkították őket, levágták az orrukat és az ajkukat, megfojtották őket, majd holttestüket bedobták a tengerbe.

Róbert a felesége elleni támadás után elmenekült Konstantinápolyból, és IX. Gergely pápához utazott, hogy a segítségét kérjen az uralma visszaszerzéséhez. A hazafelé tartó úton 1228 januárjában megállt sógoránál, II. Gottfried achajai herceg udvarában, aki húgának, Courtenay Ágnes hercegnőnek volt a férje, de itt megbetegedett, és váratlanul meghalt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. L. Riley-Smith (1987).

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző
Aszen Mária
A Konstantinápolyi Latin Császárság császárnéja Blason Empire Latin de Constantinople.svg
1227/28 – 1228
Következő
Kasztíliai Berengária