Nemzetközi antidiéta nap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Light blue ribbon.png

A Nemzetközi antidiéta nap a testünk elfogadottságának évenkénti ünnepe, ideértve a kövérséget és a test alakjának sokszínűségét is. Ugyancsak ezt a napot szentelték az egészséges életmód és a sport népszerűsítésének. Az Institute of Medicine (IOM) amerikai népegészségügyi intézet felhívja a figyelmet a túlzásba vitt diéta lehetséges veszélyeire illetve arra, hogy azok közül akik a teljes fogyókúrás program alatt leadják a testsúlyuknak kb. 10 százalékát, azoknak kétharmada egy éven belül- és csaknem az összes öt éven belül visszanyeri azt. Az első Nemzetközi antidiéta napot 1992‑ben ünnepelték az Egyesült Királyságban. Feminista csoportok tovább folytatták az ünnepet más országokban is, különösen az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új Zélandon, Indiában, Izraelben, Dániában és Brazíliában.

1998 óta az International Size Acceptance Association (ISAA) és a National Organization for Women (NOW) nemzeti nőszövetség szponzorálnak hasonló napokat. A Nemzetközi antidiéta nap napot május 6‑án ünneplik és világoskék szalaggal szimbolizálják.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az International No Diet Day című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.