Nemzetközi Földrajzi Diákolimpia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nemzetközi Földrajzi Olimpia (International Geographical Olympiad, iGeo) egy évente megrendezésre kerülő nemzetközi diákverseny, ahol minden országot négy 16 és 19 év közötti középiskolás diák és két csapatvezető képvisel.

A 2016-os magyar csapat tagjai (balról jobbra: Steenhuis Nathaniel, Kovács Eszter, Csontos Gábor, Stein Ármin Krisztián)

A versenyt a Nemzetközi Földrajzi Unió (International Geographical Union, IGU) égisze alatt rendezik, a feladatokat a szervezet által kijelölt munkacsoport állítja össze. A versenyt először 1996-ban Hágában rendezték meg, Magyarország 2006 óta küld csapatot. A résztvevő országok köre folyamatosan bővül. Míg az első verseny öt ország részvételével zajlott, 2016-ban ez a szám már meghaladta a 40-et. A versenyzők egyénileg versenyeznek, közöttük arany-, ezüst- és bronzérmeket osztanak ki. Közel 50%-ukat jutalmazzák valamilyen éremmel. A diákolimpián egy diák maximum kétszer vehet részt.

Felépítése[szerkesztés]

A négy-öt napos, angol nyelven zajló verseny összesen három részből áll: egy írásbeliből (Written Test), egy komplex terepfeladatból (Fieldwork Exercise) és egy multimédiatesztből (Multimedia Test).

Források[szerkesztés]