Nemzeti Mobilfizetési Rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. üzemeltetésében működő szolgáltatási rendszer, mely 100%-ban állami tulajdonban van. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer 2014. július 1-jén üzembe lépett[1] és ezzel elindult az a rendszer, amely egységbe foglal több olyan mobilfizetési szolgáltatást, amely az ilyen jellegű lakossági szolgáltatások egyszerűbbé tételét célozza meg, mint például a mobilparkolás[2] ellenértékének kifizetése vagy az autópályadíjak mobiltelefonnal való kiegyenlítése.

Története[szerkesztés]

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer gondolata 2011 végén merült fel és a cél az volt, hogy a kormányzat az olyan szolgáltatásokat, amelyek előfizetés terhére és mobiltelefon segítségével igénybe vehetnek, saját hatáskörbe vegye. A Rendszer mintegy keretbe foglalja mindazokat a szolgáltatókat, amelyek részt vesznek ebben a tevékenységben, úgy, mint az Evopay, az Mpark vagy a Barion.[3]

Használatának előnyei[szerkesztés]

A rendszer által egy egységes és a piaci szereplőktől független rendszer alakul ki, és a szolgáltatások bármilyen típusú mobiltelefonnal elérhetőek.

Mobil parkolási rendszer[szerkesztés]

A rendszer 2014. július elsejével indul és az egész ország területét érinti, összesen 70 önkormányzat közterületét. A mobil parkolás során az ügyfelek minden esetben, minden közterületi parkoló igénybevételekor fizethetnek mobiltelefonjaikkal kiváltva a készpénzforgalmat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Működik az egységes mobilfizetés. [2014. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 1.)
  2. Július 1-jétől egységes mobilparkolási rendszer. [2014. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 30.)
  3. Barion digitális pénz szoftver

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]