Nemzeti Közlekedési Hatóság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (rövidítve: NKH) a közlekedésért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv volt. A Hatóság 2007-ben jött létre a Közlekedési Főfelügyelet, a Központi Közlekedési Felügyelet, a megyei (fővárosi) közlekedési felügyeletek és a Polgári Légiközlekedési Hatóság jogutódjaként, melybe később beolvadt a Katonai Légügyi Hivatal és a Magyar Vasúti Hivatal is.

Az NKH-tól később leváltak a korábbi Közlekedési Felügyeletek, amelyek új névként Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségekként folytatták tovább tevékenységüket.

Az NKH Központ, a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, az Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal, a Légügyi Hivatal, továbbá a megyei/fővárosi kormányhivatalok Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályai látták el Magyarországon a közlekedéshez kapcsolódó engedélyezési, ellenőrzési, nyilvántartási tevékenységet. E hatóságok nem végeztek közlekedés-igazgatási feladatokat, ez a KekKH feladata volt.

A közlekedésért felelős miniszter (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, NFM) szakmai irányítási és ellenőrzési feladatainak ellátásában a Központ közreműködött, melyet a gyakorlatban NKH első fokú hivatalai végeztek. 2016. december 31-én a jogutódlással megszűnt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba olvadt.[1][2]

Jogállása és szervezete[szerkesztés]

A közlekedési hatóságok tevékenységét (hatáskörét és illetékességét) a 263/2006. (XII. 20.) kormányrendelet[3] szabályozza. A Központ és a Hatóság első fokú szervei országos illetékességgel járnak el, székhelyük Budapest. A hatóság élén elnök áll, az elsőfokú hivatalokat elnökhelyettesek irányítják.

Elsőfokú szervei[szerkesztés]

  • a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal,
  • az Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal,
  • a Légügyi Hivatal.

Források[szerkesztés]

  • 378/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet egyes központi hivatalok és költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával összefüggő jogutódlásáról, valamint egyes közfeladatok átvételéről

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tisztelt Ügyfelünk! Tisztelt Partnerünk! Kedves Érdeklődő!. NKH. [2017. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 5.)
  2. 378/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet egyes központi hivatalok és költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával összefüggő jogutódlásáról, valamint egyes közfeladatok átvételéről
  3. 263/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet a Nemzeti Közlekedési Hatóságról

További információk[szerkesztés]