Nemnewtoni folyadék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nem-newtoni folyadék szócikkből átirányítva)

A nem-newtoni folyadékok olyan folyékony anyagok, amelyeknek vannak eltérő tulajdonságai egy newtoni folyadékkal szemben. Leggyakrabban a nem-newtoni folyadékok viszkozitása (a folyadék nyújtás hatására bekövetkező fokozatos torzulás ellenálló képességének a mértéke) a nyújtás vagy erőhatás nagyságától függ. Bármilyen nyomásfüggetlen viszkozitású nem-newtoni folyadék, még ha nem is mutatja, de mindig nem-newtoniként viselkedik. Számos só oldata, és az olvadt polimerek mind ilyen folyadékok. A legáltalánosabb nem-newtoni folyadékok például a ketchup, a vaníliás krémek, a fogkrémek, a keményítős víz, a festékek, a vér, a sampon, és még számos egyéb háztartási dolog. Egy newtoni folyadékban a nyújtóerő és a nyújtósebesség közti kapcsolat lineáris, az eredetén áthaladva, az arányosság állandója a viszkozitás együtthatója. A nem-newtoni folyadékokban ez az arány különbözik, és még időfüggő is lehet, így a viszkozitás állandó együtthatóját sosem lehet meghatározni.

A viszkozitás fogalma általában a folyadékok mechanikájára írható le, hogy jellemezzük a folyadék nyújtó tulajdonságait, így alkalmatlan a nem-newtoni folyadékok leírására. Legjobban a reológiai tulajdonságai vannak tanulmányozva, a nyomás és a nyújtás arányait kapcsolják össze, számos folyási feltétel mellett -- például az oszcillátorral végzett nyújtás vagy az extenzionális folyatás -- amelyeket különböző műszerekkel vagy reométerekkel mérnek. Legjobban a tenzorértékű konstitutív egyenlettel lehet a tulajdonságokat tanulmányozni.

A nem-newtoni folyadékok fajtái és viselkedésük[szerkesztés]

Hígan folyó folyadékok[szerkesztés]

A nem-newtoni folyadékok közé tartoznak a hígan folyó, más néven pszeudoplasztikus folyadékok, például a falfestékek: A festéknek le kellene folynia az ecsetről amikor a felületre kenik, ehelyett csak mértéktelenül csöpög. Az összes tixotróp folyadékot rendkívül hígan folyónak nevezhetjük, de jelentősen függ az időtől, míg a kolloid "hígan folyó" folyadékok érzékenyek, és azonnal megváltozik a nyírás mértékétől függően. Így, a félreértések elkerülése végett, az utóbbiakat érthetőbben lehet pszeudoplasztikusnak nevezni.