Narlıkuyu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Narlıkuyu
Közigazgatás
Ország Törökország
Jogállásváros
Körzethívószám0324
Népesség
Teljes népességismeretlen
– elővárosokkal2.725 fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság25 m
IdőzónaUTC+03:00
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 36° 26′ 37″, k. h. 34° 06′ 47″Koordináták: é. sz. 36° 26′ 37″, k. h. 34° 06′ 47″
A Wikimédia Commons tartalmaz Narlıkuyu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Narlıkuyu egy kis tengerparti város Törökországban, a Földközi-tenger partján, Narlıkuyu öbölben, Mersin tartományban, Silifke kerületben.

Fekvése[szerkesztés]

A Földközi-tenger partján, Mersin-től 65 km-rel délnyugatra található. Silifke kerület része, amely viszont Mersin tartomány része. Mersin Antalya autópálya mentén, Erdemli és Silifke, Mersin két kerülete között található.

Leírása[szerkesztés]

A település 1994-ben alakult, több kisebb falu egyesítésével. Lakossága a 2012-es népszámláláskor 2725 fő volt. A mai város területén számos népszerű halászfalu található, egy kis öböl körül, amely szokatlanul hűvös és friss vízről híres, földalatti édesvízfolyások táplálják.

Történelme[szerkesztés]

Kızkalesi (Maiden's castle)

Narlıkuyu és Ayas között mintegy 5–6 km-es partszakaszon találhatók az ókori Korykosz kikötőváros romjai. A várost a feltételezések szerint az i. e. 4. században egy Gorkosz nevű ciprusi herceg alapította. Forgalmas kereskedelmi csomópont volt az egymást követő birodalmak alatt. Neve a római birodalom ideje alatt Porto Calamie volt, ebből az időből maradt fenn egy kis, 4. századi fürdő, amelyet egykor a Corycus Poimenios építtetett (lásd Narlıkuyu Múzeum). A romok között láthatók vízvezetékek, szentélyek, színház, házak maradványai, valamint sírkövek is.

A partszakasszal szemben, a tengerből kiemelkedő parányi szigeten pedig várfalak, bástyák magasodnak, melyeket a törökök Kızkalesi (Leány-vár) néven neveznek.

A vár eredeti funkciója Korykosz városának védelmezése volt a tenger felől érkező támadásokkal szemben. A parttól alig 200 méterre emelkedő vár eredeti neve Elousza volt. A vár fennállása során gyakran gazdát cserélt: volt az örmények kezén is, majd a ciprusiak foglalták el. 1448-ban II. Ibrahim Bey révén került török fennhatóság alá.

A 250 méter hosszú erődnek nyolc bástyája van, belsejében egy régi királyi palota alapjai maradtak fenn.

Galéria[szerkesztés]

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Narlıkuyu Múzeum
  • Kızkalesi (Leány-vár)
  • Narlıkuyu barlang - Narlıkuyu közelében. Bejárata egy szűk nyílás,160 méterrel a tenger szintje felett. Vasból készült csigalépcsőn lehet leereszkedni a 15 méter mélységű barlangba. A mélyben több, egybefüggő tágas belső csarnok húzódik kelet-nyugati irányban.

Források[szerkesztés]