Národná banka Slovenska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(NBS szócikkből átirányítva)
Szlovák Nemzeti Bank
A bank székháza Pozsonyban
A bank székháza Pozsonyban
Típusközponti bank
JogelődCsehszlovák Állami Bank
Alapítva1993
SzékhelyPozsony
Szlovák Nemzeti Bank (Szlovákia)
Szlovák Nemzeti Bank
Szlovák Nemzeti Bank
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 09′ 12″, k. h. 17° 06′ 54″Koordináták: é. sz. 48° 09′ 12″, k. h. 17° 06′ 54″
A Szlovák Nemzeti Bank weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szlovák Nemzeti Bank témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szlovák Nemzeti Bank (Národná banka Slovenska, NBS) Szlovákia központi bankja, a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja. 1993. január 1-jén alakult Csehszlovákia felbomlása után, a Cseh Nemzeti Bankkal egyidejűleg. A kormány felhatalmazása alapján a bank képviseli Szlovákiát a nemzetközi pénzintézeteknél illetve a monetáris politikával kapcsolatos nemzetközi pénzpiaci tranzakciókban.

A bank legfőbb szerve az igazgatóság, amely kialakítja a monetáris politikát, és meghozza az ennek megfelelő intézkedéseket és szabályozásokat. Az elnök és két alelnök mellett, akiket az állam elnöke nevez ki és ment fel, nyolc tagból áll, akiket a szlovák kormány nevez ki a bank elnökének javaslata alapján. A tagok közül három lehet külsős is. 2010. január 1. óta a bank elnöke Jozef Makuch.

A bank székhelyéül szolgáló toronyházat 2002. május 23-án nyitották meg Pozsonyban. 111,6 méteres magasságával 2014-ig ez volt a város legmagasabb épülete.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a National Bank of Slovakia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]