N.E.R.D

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A N.E.R.D. (No One Ever Really Dies) a népszerű énekes, Pharrell Williams együttese. 1999-ben alakultak meg Virginia Beach-en. Pharrell-en kívül még Chad Hugo és Shay Haley szerepel a bandában. Volt tagok: Rhea Dummett és Eric Greene. A név egyben szójáték a "nerd" szóval, de amúgy angolul betűzve, "en-í-ár-dí"-nek kell ejteni a nevet.

Zenei szempontból alternatív hiphopot, funk rockot, rap-rockot, alternatív rockot, experimental hiphopot és avant-funkot játszanak. Az együttes gyökerei akkorra nyúlnak vissza, mikor Williams és Hugo 12 évesen találkoztak az iskolájukban. Eleinte még csak kis bandákban játszottak, amíg nem találkoztak Shay Haley-vel a középiskolában. Így hárman először egy iskolás tehetségkutatón léptek fel, majd nem sokkal egy Teddy Riley nevű zenész felfedezte őket. Legelőször a Kelis nevű énekesnő "Kaleidoscope" nevű albumán tűntek fel, ekkor már N.E.R.D néven.

Legelső nagylemezüket 2001-ben dobták piacra, azóta még négy stúdióalbumot jelentettek meg. Pharrell és Chad Hugo később duót alapítottak, The Neptunes néven. Ezzel párhuzamosan a N.E.R.D. egészen a mai napig működik.

Diszkográfia/Stúdióalbumok[szerkesztés]

  • In Search of... (2001)
  • Fly or Die (2004)
  • Seeing Sounds (2008)
  • Nothing (2010)
  • No One Ever Really Dies (2017)

Források[szerkesztés]

https://pitchfork.com/artists/3021-nerd/

https://www.songkick.com/artists/387012-nerd

https://genius.com/artists/Nerd

http://www.laut.de/N.E.R.D