Névhezkötés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A programozási nyelvekben a névhezkötés az entitások (adatok és/vagy kód) azonosítókkal való összekapcsolása.[1] Egy objektumhoz kötött azonosítót annak az objektumnak a hivatkozásának nevezünk. A gépi nyelvekben nincs beépített fogalma az azonosítóknak, de a név-objektum kapcsolatot a programozási nyelvek implementálják a fejlesztő számára. A kötés szorosan összefügg a hatáskörrel, mivel a hatáskör határozza meg, hogy mely névkötések mely objektumokhoz tartoznak - azaz a programkód mely helyein (lexikálisan) és melyik lehetséges végrehajtási útvonalak egyikében (időben) kötődnek.

Az id név használata olyan kontextusban, ahol egy kötést hoz létre az id-hez, kötési (vagy meghatározási) előfordulásnak nevezhető. Az összes más előfordulásban (például kifejezésekben, értékadásokban és alprogram-hívásokban) egy azonosító azt jelenti, amelyhez kötve van; ezeket alkalmazott előfordulásoknak nevezzük.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. simonxjx: Korai és késői kötés használata az Automationben - Office (hu-HU nyelven). learn.microsoft.com, 2022. szeptember 27. (Hozzáférés: 2023. május 18.)