Német spicc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Német spitz szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Német spitz (Deutscher spitz)
Szpic wilczy09.jpg
Fajtagazda ország Németország
Osztályozás
Csoport V. Spitzek és ősi típusú kutyák
Szekció 4. Európai spitzek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard magyar
Kiadás éve 1998
A Wikimédia Commons tartalmaz Német spitz témájú médiaállományokat.

Minden német spitz, függetlenül attól, hogy milyen méretű vagy színű, egy családot képez és egy tipikus "spitz" kinézettel rendelkezik. A német spiccek közé öt típus sorolható:

Történet[szerkesztés]

A Német spitzek (Deuscher spitz) Közép-európa legrégebbi kutyafajtája. Valószínűleg az úgynevezett tőzegkutya (Canis familiaris palustris Rüthimeyer ) leszármazotjai, mely a kőkorszakban elterjedt háziállat volt,[1] ezek a kutyák a vikingekkel kerültek a mai Németország és Hollandia területére. Eredetileg a mai Nagyspitzhez hasonlítottak leginkább ezek a kutyák, és belőlük alakult ki később a másik három típus.

Küllem[szerkesztés]

A spitzek gyönyörű szőrzetükkel hódítanak. A gazdag aljszőrzet és a hosszú, egyenes és elálló fedőszőr adják a jellegzetes kinézetet. Különösen feltűnő rajtuk a nyak körüli sörényszerű gallér, a bozontos szőrzetű farok amit a hátukon fölkunkorítva hordanak, és a rókaszerű fej élénk szemekkel. Mindez és a kicsi, hegyes, felálló fülek adják a spitznek a karakteres, hetyke kinézetet. Felépítésük kvadratikus, melyet a faroktartás csak erősít. Az időjárással szemben "közönyös" fajta, szőrzetük megvédi őket az esőtől, hótól és hidegtől. Viszonylag hosszú életűek.[2]

Jellem[szerkesztés]

Sosem félősek vagy agresszívek, gond nélkül ajánlhatóak családi kutyának városban vagy vidéken egyaránt. Élénkek, néha kissé túlzottan ugatósak. Ragaszkodóak a gazdájukhoz, de idegenekkel szemben bizalmatlanok. Könnyen taníthatóak.

Rokon fajták[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. standard
  2. Dér Andrea: Spizek minden méretben. in: A kutya magazin, LXXII. évf., 2009 márc.

További információk[szerkesztés]