Aszkorbátok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nátrium-aszkorbát szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aszkorbinsav

Az aszkorbátok az aszkorbinsav (más néven C-vitamin, vagy E300) sói. Iparilag aszkorbinsav, és valamilyen karbonátsó vizes oldatából állítják elő. A reakció során a szén-dioxid távozik, majd ezt követően az oldatot kiszárítják, végül a kapott kristályokat a kívánt méretre őrlik.

Az aszkorbátok és az aszkorbinsav[szerkesztés]

Az aszkorbátok készülhetnek kalcium-karbonát, kálium-karbonát, nátrium-hidrogénkarbonát, magnézium-karbonát, és még számos egyéb karbonát felhasználásával. Az aszkorbátok antioxidánsok, élelmiszerekben tartósítószerként alkalmazzák őket. Az aszkorbátok használata tartósítószerként egyszerűbb, mint az enyhén savas aszkorbinsav alkalmazása, mert az élelmiszer pH-értéke változatlan marad. Hátránya, hogy az aszkorbátok a szervezetben igen csekély mértékben szívódnak fel, így vitaminbevitelre alkalmatlanok[forrás?].

Egészségügyi hatások[szerkesztés]

Számos élelmiszerben megtalálhatók, nincs napi maximum beviteli mennyiség meghatározva. Az élelmiszerekben található mennyiség esetén nincs ismert mellékhatásuk, de különlegesen nagy adag elfogyasztása esetén hasmenést okozhatnak.

Néhány aszkorbát[szerkesztés]

  • nátrium-aszkorbát (E301)
  • kalcium-aszkorbát (E302)
  • kálium-aszkorbát (E303)
  • magnézium-aszkorbát

Külső források[szerkesztés]