Mr. Yuk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mr. Yuk egy rajzfigura, amit a pennsylvaniai Pittsburgh egyetemének gyermekklinikáján találtak ki, és az Egyesült Államokban elterjedt jelzése a lenyelés útján mérgező anyagoknak.

Áttekintés[szerkesztés]

Mr. Yukot 1971-ben találták ki a pennsylvaniai Pittsburgh egyetemének gyermekklinikáján. Zöld matricákon jelenik meg, amit mérgező anyagokat tartalmazó palackokra ragasztanak. A Mr. Yuk-matricák szembetűnőek és jelentésük nyilvánvaló.

Nincs szöveges magyarázat a matricák mellett. Mr. Yuk arckifejezéséből kitalálható hogy azt mondja: "Ne idd meg!" Az évek során Mr. Yukot egyre több helyen használták az Egyesült Államokban. Az emblémák általában tartalmaznak egy toxikológiai vészhívószámot is, amit mérgezés esetén lehet hívni (1-800-222-1222 az Egyesült Államokban). Mr. Yuknak van saját dala is. Az 1970-es években készítettek vele egy ijesztő, pszichedelikus társadalmi célú hirdetést is, ezzel Mr. Yuk több generáció kultuszfigurája lett.

Hatékonyság[szerkesztés]

A Mr. Yuk szimbólumot a hagyományos halálfejes méregjelzés helyett kezdték használni. Feltételezték ugyanis hogy a gyerekek a halálfejet a kalózok zászlójával hozhatják kapcsolatba és félreérthetik, játéknak tekintve megihatják az így jelölt mérgeket. Ezzel szemben pszichológusok kimutatták, hogy a gyerekek Mr. Yukot taszítónak találják akkor is, ha nem tudják mit jelent a szimbólum.

Két kutatás azonban (Fergusson 1982, Vernberg 1984) rámutatott, hogy Mr. Yuk nem elég hatékony módszer a gyerekek távoltartására a mérgektől és egyes gyerekek számára vonzó lehet. Vernberg és csoportja rámutatott, hogy a matricák nem biztos hogy védelmet nyújtanak a gyerekek számára. Fergusson és társai szerint: „a módszer hatékony lehet idősebb gyerekek számára, vagy egy integrált mérgezés-megelőző kampány részeként.”

Megkötések[szerkesztés]

Mr. Yuk és ábrázolása a pittsburgi gyermekkórház bejegyzett védjegye és szerzői jogi oltalom alatt áll. Ez azt jelenti hogy nem lehet használni a képet a licenctulajdonos beleegyezése nélkül, ellentétben a halálfejjel, amely közkincs (public domain).

Irodalom[szerkesztés]

  • Fergusson DM, Horwood LJ, Beautrais AL, Shannon FT. (1982). "A controlled field trial of a poisoning prevention method". Pediatrics 69, 515–520. PMID 7079005
  • Vernberg K, Culver-Dickinson P, Spyker DA. (1984). "The deterrent effect of poison-warning stickers". American Journal of Diseases of Children 138, 1018–1020. PMID 6496418

Külső hivatkozások[szerkesztés]