Ugrás a tartalomhoz

Mr. Sámán (Béres Szabolcs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Született Érsemjén község 1988. július 16. "Énekes, dalszerző, vers-, és dalszövegíró, tiktok live alkotó, műsorvezető, saját bevallása szerint egyfajta életművész".

Tanulmányait saját szülőfalujában kezdte, ahol jelenleg is él 1995-ben, s miután elvégezte az általános iskolát, Érmihályfalván tanult tovább természettudományok szakon. A sikeres érettségi vizsgát követően bekerült a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem turizmus szakára, ezután pedig a nagyváradi Állami Egyetem vállalatvezetői szakán mesterizett le. Egész jó tanuló volt,de sohasem volt igazán elégedett saját eredményeivel. Gyermekként leginkább a futball érdekelte, nem igazán érdeklődött a zene vagy egyéb művészetek iránt, hisz a családjában senkinek sem volt köze a zenéhez, vagy a költészethez. Egy csendes, szégyenlős gyerek volt, egész addig míg be nem költözött Nagyváradra, ahol az új környezet, a nagyvárosi feeling, és az új ismerősök, barátok akkora hatással voltak rá, hogy mondhatni teljes fordulatot vett az egész élete. Természetesen mint minden egyetemen, a PKE-n is voltak képzőművészek, zenepedagógia szakosok egyaránt, emellett sokat járt barátaival karaoke klubokba, ott szerette meg az éneklést. Mégsem innen indult be a zenei karrierje, hanem az egyetemi évek alatt kapta meg a "Sámán" becenevet.

2012 januárjában viszont hatalmas fordulópont állt be a falusi celeb életébe (akiről addigra már elég komoly városi legendák hallatszottak-szerk.megj.), ugyanis részt vett egy határon átívelő kommunikációs képzésen, ahol megismerkedett az újságírással, képszerkesztéssel, videóvágással, innentől kezdődött el költői pályafutása is. Természetesen ebben a periódusban jelent meg az első videó is a youtube-on "Sámán és a mókusok - Celebpercek" címmel, ami nem várt sikert ért el akkoriban, és mindmáig megtalálható a debreceni Hang-Kép Egyesület csatornáján. Itt ismerkedett meg Király László debreceni újságíróval, akivel elindítottak egy közös verses blogot "Tehetségek Határok Nélkül" címmel. László sajnos korán félbehagyta az alkotást, ezért Sámán (akkoriban még "Kreaktor" álnéven) egyedül működtette a blogot évekig, ami pár hónap alatt több mint 15.000-res megtekintést ért el. Ezután újabb városi legenda jelent meg Erőss Ádám alkotásában "Sámánok régen és most" címmel, ami kissé burkoltan ugyan, de egyértelműen Mr. Sámánról szólt. Legismertebb versei: "Barátság vagy szerelem", "Végtelennek tűnő februári tél", "Egyedül a hűvös szobámban", "Az édes csók", "Vérző szívem titka", "Vallomás", "Március, a tavasz első hírnöke", "Őrült érzés", "Igaz szerelem", "Gondolatok az ideálról", stb. Egyik legismertebb kortársa volt akkoriban Borsi Imre Lóránt, aki szintén félbehagyta a versírást, és jelenleg Bihar megye egyik legismertebb politikusa, egyben Érsemjén község polgármestere lett.

2012 végén visszaköltözött Nagyváradról Érsemjénbe, ahol először azáltal vált ismertté, hogy megalapította a község utolsó szórakozó klubját "Sámán club" néven.

Több civilszervezet oszlopos tagja volt, mint például Midesz, NMD, Vidifisz.

Sokáig visszavonultan élt, és szinte semmit sem lehetett hallani róla, mígnem egyszer csak kirobbant egy ötlet, hogy pár barátjával együtt egy hobbizenekart alapítson. 2020. szeptember 9-ikén megalakult a "Sámán eyes" formáció, amelynek dalszövegeit ő és Bánházi Ádám írták, és általában Ötvös Szabolcs zenésítette meg, s szakaszokra osztva énekelték fel. Egyik érdekessége a bandának, hogy sohasem mentek stúdióba, hanem mindig otthon vették fel dalaikat. Első daluk "Nekem már" címmel jelent meg folyó év októberében, és hatalmas megtekintést ért el, de a csapat elég éles kritikákat kapott miatta. Második daluk decemberben jelent meg "Barátság, szerelem vagy csalódás" címmel, melyet Sámán egyedül írt, de ezt a dalt is együtt énekelték fel, természetesen ez a dal is megosztotta a hallgatóságot.

2021. Márciusban aztán jött a nagy áttörés, amikor Sámán és Bánházi egy üveg bor mellett megírták "Az idő" című számot, ami azóta is töretlen sikernek örvend. Ugyancsak 2021 augusztusában a csapatnak volt egy élőkoncertje az Ottományi nyári vásáron, ami nagyon nagy sikert aratott, de sajnos kissebb nézeteltérések után a zenekar decemberben feloszlott. Ekkor Sámán egy időre teljesen félbehagyott az előadóművészettel, de 2022 nyarán ismét visszatért egy sikeres élőkoncerttel, ami után jött a valódi áttörés. Legjobb barátja és unokatestvére unszolására szeptember 4-ikén letöltötte a TikTok nevű akkor már nagyon ismert applikációt, amire elkezdett mindenféle vicces és persze művészi/zenés/táncos tartalmakat is feltölteni. Nagyon szép megtekintéseket ért el, és mindössze 11 nap alatt elérte az 1.000 követőt, aminek köszönhetően megkezdhette az élőzést. Természetesen hatalmas sikereket és nagy megtekintést ért el a live streaming világában, megismerkedett több nagy alkotóval, és különböző rekordokat döntött. Ekkor már teljes szóló karrierbe kezdett, Mr. Sámán néven, s természetesen írt egy vadiúj dalt "A topra fel" címmel. Ez a dal is nagyon hamar ismertté vált rajongói, az úgynevezett "Sámán fanatikusok" körében, akik napról napra egyre többen vannak.

A 2023-as év alatt már 18 fellépése, 310 élőadása, 5 közönségtalálkozója volt, s természetesen mai napig sokan leszólítják az utcán egy egy fényképért vagy autogrammért. Ekkor jelent meg egy új saját dala, ami saját sikereiről, szép karrierjéről és a live streaming világáról szól "TikTok sláger" címmel. Alapvetően a hiphop és a rapbeat stílus jellemzi a legtöbb dalát, de ennek a dalnak kivételesen poprockos hangzása van, ami nagyon bevált, és hatalmas sikert aratott a hallgatók körében.

Jelenleg is szülőfalujában él, és heti több alkalommal láthatjuk élőadásait a tiktokon, ahol már több, mint 100.000 követője van. TikTok Legenda