Mozaikcsalád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bennünket körülvevő társas közeg, ökoszisztéma legelemibb egysége a család. Napjaink társadalmi, gazdasági és szemléletbeli változásai következtében már nem csak a hagyományos családforma létezik, hanem új életközösségek, családformák jöttek létre. Ezek egyike a mozaikcsalád vagy patchwork család: egy olyan újraformálódott közösség, melyet az egyik szülő és gyerekei alkotnak az új partnerrel, akinek esetleg szintén van már gyermeke. A mozaikcsalád hazánkban a legelterjedtebb olyan válás utáni családforma, amely mindkét nemi és szülői mintát biztosítja a gyermekek számára, ezek közül az egyik vér szerinti szülő.

Definíció[szerkesztés]

Az a (házas vagy együttélő) család, amelyben legalább az egyik felnőttnek van egy (vagy több) gyermeke egy korábbi párkapcsolatból [1].

Mozaikcsaládok speciális jellemzői[szerkesztés]

A mozaikcsalád tehát két felnőtt és egy vagy több gyermek együttéléséből áll össze – első ránézésre nem sokban különböznek a hagyományos családtól, közelebbről megvizsgálva azonban számos speciális jellemzőjük van[2], melyekben eltér ez a családforma a hagyományostól:

  • Nincs minden családtag között vérségi kapcsolat
  • A házaspár és a szülőpár (legalább a gyerekek egy részénél) nem azonos
  • A szülő-gyerek kapcsolat megelőzi a párkapcsolatot, s a családnak viszonylag fiatal a közös története
  • Kevésbé egyértelmű a családtagok számára, hogy ki tartozik a családba (pl. a férj számára a saját, exfeleségénél élő gyermeke is családtag, míg a feleség számára nem)
  • A családtagok egy része a korábbi kapcsolat megromlása miatt már átesett egy családi krízisen (pl. váláson)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]