Ugrás a tartalomhoz

Movable Type

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Movable Type

FejlesztőSix Apart
Legfrissebb stabil kiadás7.9.7 (stabil verzió, 2022. november 25.)[1]
Programozási nyelvPerl, PHP (a dinamikus oldal generáláshoz)
Operációs rendszerplatformfüggetlen
Kategóriablogszoftver, tartalomkezelő rendszer
LicencGPLv2
A Movable Type weboldala

A Movable Type egy blogszoftverként induló, idővel azonban teljes értékű tartalomkezelő rendszerré fejlődő szoftver. Érdekessége, hogy míg a konkurens termékek döntő többsége PHP-ban készült, a Movable Type Perl-ben, PHP kiegészítőkkel.

Az alkalmazás kombinálja a statikus oldal generálást, melyben az oldalak a tartalom megváltozása után rögtön elkészülnek és a dinamikus generálást, amikor az oldalak akkor készülnek el, amikor lekérdezésre kerülnek.

A Six Apart cég kezdte el a fejlesztését 2001-ben. A program 2.2-es verziójában jelent meg a Trackback funkció, melyet idővel számos más blogszoftver is átvett. 2004-ben a 3.0-s verzió megjelenésével a cég korlátozta az ingyenes felhasználási lehetőségeket, amelynek eredményeképpen számos felhasználó áttért az akkor újnak számító WordPress-re. A 3.2-es verzió visszaállította a korlátlan számú blog létrehozásának lehetőségét, a 3.3-as verzió pedig ismételten teljesen ingyenes lett magáncélú használatra. 2007-ben tették a forráskódot szabaddá a GPLv2 licenc szerint.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Movable Type 7 r.5402 (7.9.7) Release Notes. (Hozzáférés: 2023. január 10.)

További információk

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Movable Type című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.