Movable Type

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Movable Type
Movable Type logo.svg
Movable-type-blog-admin.png

Fejlesztő Six Apart
Legfrissebb stabil
kiadás
7.9.4 (2022. május 17.)[1]
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv Perl, PHP (a dinamikus oldal generáláshoz)
Operációs rendszer platformfüggetlen
Kategória blogszoftver, tartalomkezelő rendszer
Licenc GPLv2
A Movable Type weboldala

A Movable Type egy blogszoftverként induló, idővel azonban teljes értékű tartalomkezelő rendszerré fejlődő szoftver. Érdekessége, hogy míg a konkurens termékek döntő többsége PHP-ban készült, a Movable Type Perl-ben, PHP kiegészítőkkel.

Az alkalmazás kombinálja a statikus oldal generálást, melyben az oldalak a tartalom megváltozása után rögtön elkészülnek és a dinamikus generálást, amikor az oldalak akkor készülnek el, amikor lekérdezésre kerülnek.

A Six Apart cég kezdte el a fejlesztését 2001-ben. A program 2.2-es verziójában jelent meg a Trackback funkció, melyet idővel számos más blogszoftver is átvett. 2004-ben a 3.0-s verzió megjelenésével a cég korlátozta az ingyenes felhasználási lehetőségeket, amelynek eredményeképpen számos felhasználó áttért az akkor újnak számító WordPress-re. A 3.2-es verzió visszaállította a korlátlan számú blog létrehozásának lehetőségét, a 3.3-as verzió pedig ismételten teljesen ingyenes lett magáncélú használatra. 2007-ben tették a forráskódot szabaddá a GPLv2 licenc szerint.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Movable Type című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.