Multimilliomos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Most vagy soha szócikkből átirányítva)
Multimilliomos / Most vagy soha!
Műfajvetélkedő

RendezőKoós György
MűsorvezetőJakupcsek Gabriella

Formátumsaját gyártású
OrszágMagyarország
Nyelvmagyar
Gyártás
ProducerBányai Gábor
VágóGeier János
OperatőrSzirmai Béla
Részenkénti játékidő30 perc
GyártóMTM
Sugárzás
Eredeti sugárzás2000. május 28.2005. október 11.
Első magyar adó
Státuszmegszűnt
Korhatár Korhatárra tekintet nélkül
Kronológia
Kapcsolódó műsorLegyen Ön is milliomos!
További információk
SablonWikidataSegítség

A Multimilliomos nevű kvízjáték a TV2-n volt látható 2000-től körülbelül 2005-ig. Az első évadban a műsor elhagyta a Multimilliomos nevet, és az alcím, a Most vagy soha! lépett elő a show főcímévé, mivel a Multimilliomos túlzottan hasonlított a konkurens Legyen Ön is milliomos műsor címére. A későbbi évadokban visszatértek a Multimilliomos címhez. A játékvezető Jakupcsek Gabriella volt.[1] Az RTL Klubon futó híres Legyen Ön is milliomos! nevű kvízjátéknak volt a riválisa. Eredetije az ausztrál It's Your Chance of a Lifetime volt.

Játékszabályok[szerkesztés]

A műsorvezető, Jakupcsek Gabriella

A 2000 nyarán induló műsor első adásaiban még nem voltak válaszlehetőségek, be kellett mondani a választ a kérdésre. Ez később megváltozott. A legelső kérdésnél nincsenek válaszlehetőségek, hanem egy nagyon igazán banális kérdésre kell válaszolnia. Itt a játékos mindig hoz magával (általában) közüzemi számlákat (pl. villany, telefon, gáz stb.) és az ennek megfelelő értéke a megnyerhető összeg ami garantált is, tehát igazából a játékos nem távozik üres kézzel. Ilyenkor a műsorvezető egy kis iratmegsemmisítőbe rakja a számlákat jelezvén hogy ez már nem terheli többet a játékost. A következő kérdésnél már kettő válaszlehetőség is megjelenik és 200 000 Ft-ot nyerhet vele. Később a további körökben (összesen 10) saját maga szabja meg, hogy a nyert összegből mennyit kockáztat, és ha minden egyes körben duplázna, akkor a 10. kérdésnél már 33 000 000 Ft a tét. Ahogy halad egyre feljebb, minden egyes kérdésnél egy újabb alternatíva csatlakozik a válaszokhoz. Az utolsó kérdésnél már 10 válaszlehetőségből kell választania.

A játékosnak minden kérdés előtt megmutatják, hogy milyen témakörből kap kérdést (lehet az történelem, film, szórakozás, irodalom, művészet, zene stb.). Ekkor dönthet, hogy tovább játszik vagy kiszáll, a kérdés feltevése után ez nem lehetséges. A játékosnak joga van egyszer a játék során lecserélni az adott témakört egy olyanra amelyet saját maga választ, amelyben úgy érzi vagy tudja, hogy jártas benne. Ha vesztett, akkor az addig megszerzett nyereményéből levonták a tétet, ebből született meg a nyeremény.

Későbbi változatok[szerkesztés]

Később a játék díszlete és szabályai is többször megváltoztak. Kibővítették a kérdéseket, így később már 12 kérdésre kellett válaszolni[2] és a megnyerhető főnyeremény 51 200 000 Ft-ra nőtt. A Multimilliomosban a játékosnak a válaszok megadására összesen 15 perc állt a rendelkezésre, amelyet a mellette ketyegő óra jelzett. A műsor 2002 tavasza és 2004 nyara között szünetelt. Az utolsó adást (Multimilliomos címmel) 2005. október 11-én sugározták, majd végleg lekerült a műsorról.

Sikerek[szerkesztés]

Több néző is nagyobb összeget vihetett el jó játékuknak köszönhetően. A rekordot Paróczai Csaba döntötte meg a 2001. május 7.-ei adásban amikor 27 400 000 Ft-ot vitt haza. Ezt senkinek sem sikerült felülmúlnia, csak megközelítenie.

Jegyzetek[szerkesztés]