Morges vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Morges vára
Château de Morges
Ország Svájc
Mai településMorges

Épült1286
VédettségHAK
TulajdonosVaud kanton
Látogathatóigen
Elhelyezkedése
Morges vára (Svájc)
Morges vára
Morges vára
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 46° 30′ 24″, k. h. 6° 29′ 48″Koordináták: é. sz. 46° 30′ 24″, k. h. 6° 29′ 48″
Morges vára weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Morges vára témájú médiaállományokat.

Morges vára vagy Morges-kastély (franciául Château de Morges) egy középkori várkastély a Svájc nyugati határán fekvő Vaud kantonban található Morges városában; az ország nemzeti jelentőségű épített örökségének egyik eleme (a kulturális javak fegyveres konfliktus esetén történő védelméről szóló hágai egyezmény (HAK) szerint).[1]

Története[szerkesztés]

1286-ban Savoyai Lajos alapított várost ezen a vidéken egy olyan legelőn, ahol előzőleg akasztófa állt. Idővel várkastély is épült a város védelmére, amely gyorsan közigazgatási és piacközponttá, valamint szárazföldi áruszállítási csomóponttá fejlődött.

A városközpont déli részén, a Genfi-tó partjától néhány lépésre magasodó kastély négyzet alaprajzú, négy kerek saroktoronnyal épült. Emlékeztet a szintén Vaud-beli Yverdon várkastélyára, amely mintaként szolgálhatott a Morges-i várkastély tervezésénél. Az építmény északi tornya nagyobb a többinél, ez fő toronyként szolgált. A magasított udvarhoz a középkorban kazamaták csatlakoztak, ezek első említései 1340-ből ismerek. A tópart felőli oldalon, a várfalakon kívül – Svájcban egyedülálló módon – erődített konyha kapott helyet, amit aztán 1363-ban átépítettek. Vaud Bern általi meghódítását követően a konyha teteje tüzelőállás lett, majd később kilátóvá alakították át.

A várost és a várkastélyt 1475-ben, majd 1530-ban is kifosztották. Vaud 1536-os, Bern általi elfoglalása után Morges 1539-ben szolgabírósági központ lett. A vár akkoriban siralmas állapotban volt, ezért az új tulajdonosok a következő évtizedben az erődítmények felső felét a tüzérségi igényeknek megfelelően átépítették. Mivel Morges nem adta meg magát elég gyorsan Bernnek, a városkapukat lerombolták. A kapuházak még jó ideig megmaradtak – 1769-ig, illetve az egyik 1803-ig –, ám utána végleg elpusztultak.

Az 1803-ban kantoni fegyvertárrá vált kastélyt 1836–39-ben közműépületekkel bővítették, majd 1871-ben egy robbanás következtében komoly károkat szenvedett. 1925-től Vaud kanton hadtörténeti múzeuma működik benne.[2]

Képek a vár hadtörténeti kiállításáról[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Morges Castle című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Swiss inventory of cultural property of national and regional significance. A-Objects . Federal Office for Cultural Protection (BABS), 2017. január 1. [2016. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 6.)
  2. Morges - 19th and 20th Century németül, franciául és olaszul az online Historical Dictionary of Switzerland oldalán.

Irodalom[szerkesztés]

  • Ric Berger: Le château de Morges. 1980.
  • Paul Bissegger, Raymond Rapin: Château de Morges. Société d’histoire de l’art en Suisse, 1986.