Morgan (lófajta)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Morgan
Silver Morgan
Silver Morgan
Származási helyMassachusetts,  Amerikai Egyesült Államok
VérmérsékletMelegvérű
SzínMinden szín megengedett, pej, sötétpej,
TestfelépítésDongás mellkasú, zárt törzsű,
Marmagasság147-157 cm között
FejformaKözépnagy, kifejező arc, nagy szemek
EredeteÉszak-Amerika
Hasznosításawesternlovagás, szabadidőló, lovassági ló
Morgan hivatalos weboldala Weboldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Morgan témájú médiaállományokat.

A morgan lófajta Amerika első elismert lófajtája. Nevét a fenomenális örökítőképességű ménről, Morganról kapta. Kitartó munkabírása és erős fizikuma miatt az amerikai polgárháború idején lovassági lóként és a Pony Express lovasfutár-szolgálatban alkalmazták.[1] Amerikában két államban is állami jelkép a Morgan: 1961 óta Vermontban, 1970 óta pedig Massachusettsben.

Története[szerkesztés]

A fajta története 1795-ben kezdődött, amikor egy elszegényedett zenetanár és egyben kocsmatulajdonos, Justin Morgan, kölcsönbe adott pénze első részleteként egy lovat kapott, amit Figure-nek nevezett el. A család gazdasági okok miatt átköltözött Vermontba, ahol a bizonytalan származású, Massachusetts-ben született kétéves csikó nehéz feladatokat kapott. Szívós természete folytán azonban mindent túlélt és három híres fiával (Sherman, Woodbury, Bullrush) Amerika első lófajtáját alapozta meg.

A történetből Marguerite Henry Justin Morgan Had a Horse (Justin Morgannak volt egy lova) címmel könyvet írt, amelyet meg is filmesítettek.[2] Múzeumot alapítottak a morgan tiszteletére, ahol e lófajta történetét mutatják be.[3]

Jellemzői[szerkesztés]

A feje középnagy, lapockája dőlt, marja kifejezett. Mellkasa mély, lábelőrevitele szabályos, lapockájának szabad mozgása térnyerő járást tesz lehetővé. A klasszikus Morgan ló dongás mellkasú, jól zárt törzsű, ágyéka erős, feszes. A hát inkább rövid, de széles és jól izmolt. A szár erős csontozatú. A tenyésztési szabályzat szimmetrikus fart és szabályos hátsó lábakat ír le. Csűdjei meredekek. Minden szín megengedett, de a leggyakoribb a pej, sötétpej szín.

Marmagassága 147 és 157 cm között mozog, övmérete 180 – 185 cm, szárkörmérete 19 és 19,5 cm lehet.

Tanulékony, kitartó fajta, hosszú élettartamú. Alkalmazkodó típus, jó tulajdonságainak köszönhetően az egész világon elterjedt.

Hasznosítása[szerkesztés]

Akciós mozgású, kitartó, kemény fajta. Kifejezetten sokoldalú a hasznosítása, figyelemre méltó a teljesítménye nyereg alatt és kocsihúzásban is. Westernlovaglásra és szabadidőlóként is jól hasznosítható. A mai napig használják szállítási munkákra is. Az 1840-es években ügetőként, az 1900-as években lovassági lóként használták a hadseregben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megkezdi működését a Pony-Express. [2010. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 12.)
  2. Justin Morgan Had A Horse (Disney). (Hozzáférés: 2009. november 12.)
  3. The National Museum of the Morgan Horse. [2011. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 12.)

Források[szerkesztés]

  • Josee Hermsen: Lovak enciklopédiája. Ford. Horváth Ildikó. Ventus Libro Kiadó, 2006. ISBN 9789639546745
  • Mihók Sándor, Pataki Balázs: Lófajták. Mezőgazda Kft, 2003. ISBN 9789632864716

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Morgan)
A Wikimédia Commons tartalmaz Morgan (lófajta) témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap