Molnár Viktor (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Molnár Viktor
Született1993. október 4. (30 éves)
Hatvan
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásazeneszerző
SablonWikidataSegítség

Molnár Viktor (Hatvan, 1993. október 4. –) Junior Artisjus Díjas, Istvánffy Benedek-díjas és Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjas zeneszerző, munkáit számos elismeréssel, legutóbb a Müpa 2020-as zeneműpályázatának díjaival, valamint a 2020-as ausztriai Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőverseny I. díjával is értékeltek. 2023-ban alkotóként bemutatkozott a Müpa Nagytermében, szerzőként szerepel a Szegedi Kortárs Balett előadásaiban, továbbá művei a Bartók Rádió kortárs zenei műsorainak rendszeres résztvevői. Szakmai pályafutásának egyik központi célja a kortárszene fiatal korosztállyal való megismertetése és megszerettetése.

Alkotói munkáját számos elismeréssel, többek között a Müpa 2020-as zeneműpályázatának díjaival, 2021-ben Junior Artisjus Díjjal és Istvánffy Benedek-díjjal, valamint a 2020-as ausztriai Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőverseny I. díjával is értékeltek. A háromszoros Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjas zeneszerző versenyeredményei sorát bővíti továbbá a csehországi 2023-as Generace zeneszerzőverseny II. díja, a 2019-ben elnyert III. díj a milánói Scuola Internationale Musica Zeneszerzőversenyén, V. díja a németországi Progressive Classical Music Awardon, továbbá a 2018-as Arany János Zeneszerzőverseny I. díja.

Kompozíciói megszólalnak külföldi (Ausztria, Németország, Olaszország, USA) és hazai helyszíneken (Művészetek Palotája, Zeneakadémia, Fuga, Óbudai Társaskör, Nádor terem, Szegedi Nemzeti Színház). Olyan előadók együttműködésében, mint a bécsi Trio Klavis, a német The Twiolins, a magyar Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

A 2019-ben a Zeneakadémián Varga Judit, Bolcsó Bálint és Vajda János tanítványaként végzett zeneszerző az Egy Hangversenyteremért Alapítvány online zeneműkiadó professzionális kottagrafikusa és szerkesztőségi tagja, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium és a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola tanára.

További információk[szerkesztés]