Milli (prefixum)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Milliméter-beosztású mérőléc

A milli az alapegység ezredrészét (10−3) jelölő előtag, SI-prefixum,[1] rövidítése m (kis m), nem tévesztendő össze a nagy M-mel rövidített mega (M) prefixummal. Ugyancsak nem tévesztendő össze a szintén m-mel jelölt méter (m) mértékegységgel.

A kifejezés a latin mille (ezer) szóból eredeztethető, eredetileg 1795-ben vezették be, majd az Általános Súly- és Mértékügyi Konferencia (Conférence générale des poids et mesures, CGPM) által 1889 óta fejlesztett mértékrendszer elemévé vált, ma már SI-prefixum.

Helyesírása[szerkesztés]

A milli kisbetűvel írandó, a jelzett mennyiséggel egybe kell írni, pl. milliliter. Mivel magyar kiejtéskor az l hang gyakran rövid, gyakran helytelenül egy l-lel írják, noha magyarul (és számos idegen nyelven is) két l-lel írandó. Mint minden SI-prefixum, kiírva mondatkezdő helyzetben nagybetűvel is írható, amennyiben mértékegység kapcsolódik hozzá, és így nem okoz félreértést.[1] Tipográfiailag álló betűkkel kell megjeleníteni, függetlenül attól, hogy szövegkörnyezete milyen karakterkészletet tartalmaz. Minden mértékegységhez kapcsolható, kivéve az SI-alapegységnek tekintett kilogrammot (kg), amely történelmi okokból egyúttal prefixumot is tartalmaz, és két prefixum nem követheti egymást, ezért a tömegegység (kg) ezredrésze tehát g (gramm), a mg (milligramm) jelentése pedig a kilogramm milliomodrésze, azaz 1 mg = 10−3 g = 10−6 kg.

Használata a köznapi életben[szerkesztés]

Mivel a jelentése csupán ezredrész, és ez a mennyiségarány a mindennapi gyakorlatban gyakran előfordul, ezért a milli prefixumot igen gyakran használjuk a köznapi életben is. A leggyakrabban távolságegységként milliméter (mm), tömegegységként milligramm (mg), térfogategységként milliliter (ml vagy mL), az elektromos feszültség egységeként millivolt (mV), a teljesítmény egységeként milliwatt (mW), ritkábban a nyomás egységeként millibar (mbar) formájában találkozhatunk vele.

Források[szerkesztés]

  1. a b Bureau international des poids et mesures (2006): Le Système international d’unités (SI);The International System of Units (SI), 8. kiadás, STEDI Media, Paris ISBN 92-822-2213-6.