Midori

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Midori
Fejlesztő Microsoft
Forráskód zárt
OS-család Windows
Stabil verziónem kiadott
Felhasználói felület grafikus felhasználói felület
Licenc Microsoft EULA
Weboldal Hivatalos oldal

A Midori a Microsoft cég tervezés alatt lévő operációs rendszere.

Tulajdonságai[szerkesztés]

A rendszernek a MinWin az – úgymond – lelke. Jelenlegi fejlesztési állapotban előreláthatóan a rendszer sok példányban és párhuzamosan fog futni egy processzoron belül. A jelenlegi fejlesztési szintről sok mindent nem árulnak el a fejlesztők. A MinWin jelenlegi mérete 25 MB, nagyjából száz állományt használ és 40 MB memóriát igényel a futáshoz. A rendszer önmagában jelenlegi formájában nem sok mindenre használható, hiszen ez egy lecsupaszított kernel, ez lesz a rendszer későbbi kemény magja. Erre építkezve a mostaninál jóval gyorsabb és stabilabb operációs rendszert lehet készíteni a jövőben. Grafika sincs még benne, a bejelentkező képernyőn is fekete alapon fehér karakterek rajzolják ki a Windows logót.

Az így lecsupaszított kernel (ami ellentétben áll például a Vista maga 4 GB-os méretével és 2 GB feletti memóriaéhségével) fontos az új Windows számára: a rendszer a hipervizornak nevezett technikával dolgozik majd. Ez annyit jelent, hogy egy gépen belül az operációs rendszer több példányban párhuzamosan fut majd.

Az új Windows operációs rendszerbe a tervezők bele kívánják építeni a legújabb, hang- és kézírásfelismerő technológiákat. Elképzelésük szerint az új rendszer képes lesz majd egér és billentyűzet nélkül is futni.

„A Vistát követő Windows változat nagy előrelépés lesz a beszéd, a tinta és az érintés vonatkozásában egyaránt” – közölte Bill Gates, aki szerint az új operációs rendszer megjelenésének idején fogják megkezdeni igazi hódító útjukat az érintésvezérelt képernyők és egyéb technológiák.

„Meglehetősen valószínű, hogy az érintésérzékeny technológiák számos típusforma esetében meglehetősen gyorsan uralkodóvá válnak majd, mert kéz a kézben dolgozunk a hardver-gyártó cégekkel” – közölte a Microsoft alapítója, aki szerint azonban a beszéd- és írásvezérlés jövője még mindig bizonytalan.

Külső hivatkozások[szerkesztés]