Michelbach (Marburg)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michelbach
Michelbach látképe: középen balra, egy mélyedésben a régi faluközpont a domináns templomtoronnyal – középen, a háttérben az északi új fejlesztési terület – középen jobbra, a faluközponthoz keletről csatlakozó új fejlesztési terület.
Michelbach látképe: középen balra, egy mélyedésben a régi faluközpont a domináns templomtoronnyal – középen, a háttérben az északi új fejlesztési terület – középen jobbra, a faluközponthoz keletről csatlakozó új fejlesztési terület.
Közigazgatás
TelepülésMarburg
Alapítás ideje817[1]
Városhoz csatolás1971. december 31.
Irányítószám35041
Körzethívószám06420
Népesség
Teljes népesség2067 fő[2]
Népsűrűség2046 fő/km²[3]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság227 m
Terület8,39 km²
Távolság a központtól5,5 km
Elhelyezkedése
Michelbach (Hessen)
Michelbach
Michelbach
Pozíció Hessen térképén
é. sz. 50° 50′ 44″, k. h. 8° 42′ 58″Koordináták: é. sz. 50° 50′ 44″, k. h. 8° 42′ 58″
Michelbach weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Michelbach témájú médiaállományokat.
Michelbach elhelyezkedése Marburg város területén

Michelbach (IPA: [ˈmɪçl̩bax]) a hesseni Marburg városrésze, a közép-hesseni Marburg-Biedenkopf járásban. A városmagtól légvonalban mintegy 5,5 km-re északnyugatra található.

Történelem[szerkesztés]

Michelbach legrégebbi ismert írásos említése Michelbergere néven a fuldai császári apátság Eberhardi kódexében található, mely a 802-817-es időszakra datálható.[4]

A korábban önálló település 1971. december 31-én a hesseni területi reform során Marbach településbe olvadt be. 1974. július 1-én a település egy állami törvény értelmében Marburg város része lett,[5] így Marbach és a hozzá tartozó városrészek Marburg város részeivé váltak. A hesseni önkormányzati törvénykönyvvel összhangban minden ilyen körzetben helyi tanácskozótestülettel és helyi vezetővel rendelkező helyi körzetet hoztak létre.[6]

Elsősorban a település területének keleti, majd északkeleti és déli irányú bővülésének köszönhetően a falu lakossága az 1960-as évek óta jelentősen megnőtt. Az új fejlesztési területtel, Michelbach-Norddal 2004-ben egy teljesen új kerület jött létre. Jelenleg a negyedik építési szakasz van folyamatban az új fejlesztési területen, amely az egyetemváros településközpontját jelenti a nyugati városrészek számára, mivel Marburg legnagyobb ipari területe a Görzhäuser Hofnál található.

2011. október 18-án Michelbach országos figyelmet kapott, amikor egy csuklyás rendőri különítmény megrohamozta két lakos otthonát, akik több mint 20 éve orosz kémek voltak.[7][8]

Michelbach 2017. június 14-18. között fesztiválhéttel ünnepelte 1200 éves fennállását. Ebből az alkalomból 2017. április 30-án és augusztus 26-án két határbejárásra (Grenzgang) került sor.

Népesség[szerkesztés]

A 2011-es népszámlálás szerint a településen 1887 lakosa volt a városrésznek, melyből 66 fő (3,5%) volt külföldi állampolgár.

1987-ben a lakosok 70,7%-a evangélikus, 16,5%-a katolikus volt.

Politika[szerkesztés]

A michelbachi helyi tanács (Ortsbeirat) kilenc tagból áll. 2021-es hesseni önkormányzati választások szerint három helyet az SPD, kettőt a CDU, egyet az Unabhängige Liste Michelbach (UML) és hármat a Zöldek foglal el.[9] A helyi tanács elnöke Peter Aab (SPD).[10]

Michelbach helyi tanácsa havonta egyszer (általában a hónap első keddjén) a művelődési ház (Bürgerhaus) klubtermében nyilvános ülést tart.

Látnivalók[szerkesztés]

  • Szent Márton templom: Michelbach legfontosabb látnivalója az 1200 körül épült Szent Márton-templom.
  • Faszerkezetes házak: A történelmi településközpontban található néhány műemléki védettség alatt álló régi faszerkezetes ház (Fachwerkhäuser)
  • Hessenwiese: 1997-ben, egy városszéli réten alakították ki, ritka, veszélyeztetett, helyi hesseni gyümölcsfákkal ültetik be, amelyek szimbolikus mintaként Hessen tartomány körvonalát ábrázolják[24].

Kultúra[szerkesztés]

A településen két labdarúgópálya található, az egyik műfüves, a másik hagyományos, mindkettőt a helyi egyesület, a TSV Michelbach üzemelteti. Ezek a pályák más sportesemények megrendezésére is alkalmasak. Ezen kívül működik még egy fitneszcsoport és egy teniszklub is itt, valamint néhány kulturális egyesület is. Itt a székhelye a fejlődő országokat segítő Terra Tech szervezetnek is.

A michelbachi önkéntes tűzoltóság az egyetlen marburgi tűzoltóság, amely részt vesz a kerületi teljesítményversenyeken, és ott viszonylag sikeres. 2011 elején alakult meg a „Tűzsárkányok” nevű gyermek tűzoltóság.[11]

Michelbachban minden évben számos nyilvános rendezvényre kerül sor. Ezek közé tartozik az éves tavaszi nagytakarítás a városrészben, a hagyományos tojássütés (a pünkösd utáni kedden a tűzoltóságon), a színházi estek és a farsangi ünnepségek. A helyi kultúrházban (Kulturscheune) is rendszeresen tartanak rendezvényeket. A környékbeli településeken is ismert a nyáron megrendezett „Rock im Hof” és a „Beachparty” zenei rendezvény. A michelbachi templom terén novemberben megrendezésre kerülő Szent Márton vásár szintén évek óta fix dátum a falu naptárában. Ugyanez vonatkozik a michelbachi óvodai támogató egyesület által a művelődési házban megrendezett válogatott tavaszi és őszi bazárja is.

1956-ban itt forgatták a Der Bauer vom Brucknerhof című népies filmet, amelyben Kenneth Spencer amerikai énekes és színész játszotta Joshua Washington Stone amerikai katonát.

Gazdaság és infrastruktúra[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Michelbachhoz tartozik a közeli Görzhausen, ahol a Behringwerke egyik telephelye található. A terület a marburgi egészségipar központja, ahol több gyógyszergyár (GlaxoSmithKline, CSL Behring, BioNTech stb.) és más egészségügyi műszergyár (pl. Siemens Healthineers) megtalálható.

Közlekedés[szerkesztés]

Marburg városrészeként Michelbach a 14-es helyi buszjárattal (Hauptbahnhof–Michelbach–Sterzhausen) általában óránként, csúcsidőben félóránként érhető el, ezzel kiemelkedik a többi marburgi településrész közül. Ezen kívül a 15-ös buszvonal iskolabuszként is közlekedik.[12]

A szomszédos, két kilométerre található Sterzhausen faluban egy vasútállomás is található.

Telekommunikáció[szerkesztés]

Michelbachot a Deutsche Telekom, a Vodafone és a Telefónica O2 hálózata szolgálja ki.

2015 óta a Stadtwerke Marburg egész Michelbachot a legmodernebb optikai szálakkal látja el. Jelenleg akár 500 MBit/s is lehetséges (ez a német vidéki viszonylatban kiemelkedő). Michelbach 2012 óta a Deutsche Telekom (100 MBit-ig) és a Vodafone (50 MBit-ig) szolgáltató LTE lefedettségi területén van.

Alapszolgáltatás[szerkesztés]

Michelbachban van egy szálloda, egy falusi bolt postával (tegut-Lädchen für alles), egy fodrászat, egy cipész, egy autósiskola, egy fogorvos és egy orvosi rendelő. Más vállalkozások és szolgáltatók, valamint alternatív gyógyítók is találhatók itt.

A faluban egy általános iskola és két óvoda is működik.

Sport és szabadidő[szerkesztés]

Egy műfüves és egy természetes füves labdarúgópálya, egy 3 pályás teniszpálya, három játszótér, egy mezei labdapálya, egy strandröplabdapálya, egy BMX-kerékpárpálya és egy ifjúsági klub található a településen, így tartalmas szabadidős tevékenységek állnak a lakosok rendelkezésre.

Galéria[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Michelbach – Ein Marburger Stadtteil erzählt aus seiner 1200-jährigen Geschichte. (németül) Marburg: Marburger Stadtschriften zur Geschichte und Kultur. 2017. 480. o. ISBN 978-3-942487-09-2  
  • Erhart Dettmering – Rudolf Grenz: Marburger Geschichte – Rückblick auf die Stadtgeschichte in Einzelbeiträgen. (németül) Marburg: magánkiadás. 1982.  
  • Hessischen Bibliographie. hebis.de. (németül) hebis-Verbundzentrale c/o Universitätsbibliothek Johann Christian SenckenbergGmbH (Hozzáférés: 2022. július 14.) (HTML)
  • Deutsche Digitale Bibliothek. deutsche-digitale-bibliothek.de. (németül) Stiftung Preußischer Kulturbesitz (Hozzáférés: 2022. július 14.) (HTML)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Historisches Ortslexikon für Hessen.: Michelbach, Landkreis Marburg-Biedenkopf. lagis-hessen.de (németül) (Hozzáférés: 2022. július 14.) (HTML) In: Landesgeschichtliches Informationssystem Hessen (LAGIS).
  2. GeoNames (angol nyelven), 2005
  3. Haushalt 2021. marburg.de/. (németül) Universitätstadt Marburg (2021) (Hozzáférés: 2022. július 14.) (PDF: 6,6 MB oldal )
  4. Historisches Ortslexikon für Hessen.: Michelbach, Landkreis Marburg-Biedenkopf. lagis-hessen.de (németül) (Hozzáférés: 2022. július 14.) (HTML) In: Landesgeschichtliches Informationssystem Hessen (LAGIS).
  5. W. Kohlhammer: Historisches Gemeindeverzeichnis für die Bundesrepublik Deutschland. Namens-, Grenz- und Schlüsselnummernänderungen bei Gemeinden, Kreisen und Regierungsbezirken vom 27.5.1970 bis 31.12.1982. (németül) Stuttgart; Mainz: Statistisches Bundesamt. 1982. 387 és 403. o. ISBN 3-17-003263-1  
  6. Hauptsatzung der Universitätsstadt Marburg. marburg.de/. (németül) Universitätstadt Marburg (1993) (Hozzáférés: 2022. július 14.) (PDF: 161 kB oldal )
  7. Hubert Gude – Holger Stark: Bundesanwaltschaft klagt russische Agenten an: Spione in Deutschland. spiegel.de. (németül) Der Spiegel (2012. szeptember 27.) (Hozzáférés: 2022. július 14.) (HTML)
  8. Fidelius Schmid – Holger Stark: Spies Strain German-Russian Ties: In the 'Land of the Enemy'. spiegel.de. (angolul) Der Spiegel (2013. július 2.) (Hozzáférés: 2022. július 14.) (HTML)
  9. Ortsbeiratswahl Universitätsstadt Marburg. votemanager.de. (németül) vote iT GmbH (2021. március 14.) (Hozzáférés: 2022. július 14.) (HTML)
  10. Ortsbeiräte – Ortsbeirat Michelbach. marburg.de. (németül) Universitätstadt Marburg (2021. július 31.) (Hozzáférés: 2022. július 14.) (HTML) arch
  11. Die Feuerdrachen. feuerwehr-michelbach.de. (németül) Freiwillige Feuerwehr Marburg-Michelbach (2011) (Hozzáférés: 2022. július 14.) (HTML) arch
  12. Stadtwerke Marburg − Fahrpläne. stadtwerke-marburg.de. (németül) Stadtwerke Marburg GmbH (Hozzáférés: 2022. július 14.) (HTML)