Michael Cimino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Cimino
Születéskori neve Michael Cimino
Született 1939. február 3. (71 éves)
New York, New York, USA
Nemzetisége amerikai
Foglalkozása filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer

Michael Cimino az IMDb-n

Michael Cimino (New York, USA, 1939. február 3. -) amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. Legismertebb alkotása A szarvasvadász, amely öt Oscar-díjat nyert, többek között a legjobb filmrendezőnek járót. Cimino-t nehéz természete, maximalizmusa, önfejűsége tette hírhedté, és emiatt hosszú távra bealkonyult a karrierje.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tanulmányait a Yale Egyetemen végezte.

Kezdetben dokumentumfilmeket és tv-reklámokat készített New Yorkban. 1971-ben Hollywoodba költözött. Még ebben az évben elkészült első forgatókönyvírói munkája a Silent Running. 1974-ben a Clint Eastwood és Jeff Bridges főszereplésével készült Villám és Fürgeláb című krimivígjátékkal sikerült megvetnie a lábát filmrendezőként, majd 1978-ban elkészült A szarvasvadász című filmje, amelyben ő volt a producer, a forgatókönyvíró és a rendező is. Ezzel elnyerte a legjobb filmrendezőnek járó Oscar-, Golden Globe- és Marquee-díjat is.

Cimino A szarvasvadász sikerének köszönhetően kapott immár szabad kezet újabb filmjének megrendezéséhez, mely szintén saját dédelgetett ötlete volt, ez volt A mennyország kapuja című western, melyben Kris Kristofferson és A szarvasvadászból is ismert Christopher Walken voltak a főszereplők (Walken amúgy szintén kapott Oscart A szarvasvadászért). Cimino természetének köszönhetően azonban a film forgatása nagyon lassan haladt, a maximalista rendező a jelenteket rengetegszer vette fel újra, díszleteket építettet és bontatott le ok nélkül, pazarolta a nyersanyagot és számos filmes kollégájával összeveszett. Ráadásul a forgatáson lovak pusztultak el és állítólag Cimino és a stábtagok kábítószerezése lehetetlenítette el a munkát véglegesen, amire a vélemények szerint a film büdzséjéből is jelentősen költöttek. Ciminonak ez a munkamorálja és arroganciája már A szarvasvadász forgatásakor is megmutatkozott, amikor kirúgta a vágóját, mert az meg akarta rövidíteni a túl hosszúra nyúlt film kópiáját. A film vágásáért szintén Oscart kapó vágó ellenére Cimino azt nyilatkozta, hogy a filmet saját maga vágta.

Miután A mennyország kapuja majd egy éves csúszással és a költségek megtriplázódásával 1980 novemberében végre bemutatásra került, rögtön meg is bukott; a rendkívül hosszú, eredetileg 219 perces filmre alig volt kíváncsi valaki, noha a rendező 1981 tavaszára 149 percre rövidítette, így sem érdekelt senkit, minekutána a filmre költött több mint 40 millió dollárhoz képest nagyjából 3 millió csordogált bevételként vissza. A film anyagi bukása pedig a forgalmazó United Artists-ot is csődbe rántotta, amit végül az MGM vásárolt fel. A látványos bukás után Cimino legalább tíz évig nem állt szóba egy újságíróval sem.

A kudarc után Cimino mégis újra lehetőséget kapott a Gumiláb című zenés film megrendezésére, azzal a feltétellel, hogy nem lépi át a költségvetést, amikor azonban mégis újabb pénzösszeget akart kérvényezni, kirúgták (a filmet aztán Herbert Ross rendező készítette el). Cimino a következő években még négy filmet csinált, 1985-ben a A sárkány éve című bűnügyi filmet, 1987-ben a A szicíliai című történelmi kalandfilmet, 1990-ben A félelem órái című thrillert, 1996-ban pedig a Hajsza a Nap nyomában című drámát, de mindegyik film kritikailag és anyagilag is bukás volt.

2007-ben a Cannes-i filmfesztivál hatvanadik évfordulójára készült rövidfilm összeállításban az egyik kisfilmet Cimino rendezte No Translation Needed címmel.

Ciminoról még annyi ismeretes, hogy idősebb korára egészen bizarr mértékben átplasztikáztatta az arcát.

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forgatókönyvíró[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forgatókönyvíró-rendező[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Producer, forgatókönyvíró, rendező[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forgatókönyvíró, rendező[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendező-producer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendező[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]