Michael Ball (anglikán pap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Michael Ball
Született 1932. február 14. (86 éves)
Állampolgársága brit
Foglalkozása pap,
püspök
Iskolái Queens' College

Michael Ball (1932. február 14. –) anglikán pap, a Dicsőséges Mennybemenetel Közösségének alapítója. 1990 és 1997 között Truro püspöke volt.[1]

Tanulmányi idejét Cambridge-ben a Lancing College-ben és a Queens' College-ben töltötte. Miután végzett, Stroudban kémiát és biológiát tanított,[2] majd később 1975-ig az alsó iskola igazgatója volt. 1976 és 1980 között Sussex University káplánja, 1980 és 1990 között Jarrow segédpüspöke, majd később Truro 13. püspöke lett. Ő volt az első püspök, aki nőket is pappá szentelt.[3]

1960-ban Ball ikertestvérével, Peter Ballal szerzetesrendet alapított Stroudban. Testvére későőbb Lewes segédpüspöke, (1977–1992) majd Gloucester püspöke lett. Tisztségéből 1993-ban lemondott, mokor egy 17 éves szerzetes tanítvány eladta türténetét a News of the Worldnek, mely szerint Péter atya nemi erőszakot követett el ellene,[4][5] bár soha nem ítélték el, és a körülmények mind a mai napig tisztázatlanok.

Michael Ball a 2002-ben megjelent Foolish Risks of God című, az Újszövetség példabeszédeivel foglalkozó könyvének[6] bevezetőjében a következőt írja a példabeszédekről:

„A világegyetem legmélyebb problémáit mutatja be azok egyszerűségében, legyen szó a szabad akaratról, és a választásról, a jutalomról vagy büntetésről, hatalomról vagy hatalomnélküliségről, igazságról, könyörületről, és Jézus mindig tisztában van képességeinkkel, tudja hogyan érthetjük meg ezek jelentőségét. Mindez annak ellenére igaz, hogy az Evangélium írói és a lelkipásztorok azóta is ezt próbálják velünk megértetni. Ezek nem a viselkedésre vonatkozó kikötések, bár udvariasan megpróbálnak terelni. Ezen felül nem is fekete vagy fehér morzsái a teológiának. Az Istenhez vezető utat jelölik ki, és eligazítást adnak az élethez és a szeretethez.”

Referencia[szerkesztés]