Miša Dimitrijević

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miša Dimitrijević
Született1846
Újvidék
Elhunyt1890. január 4.
Újvidék
Állampolgársága
Nemzetiségeszerb
Foglalkozásapolitikus,
lapszerkesztő
Halál okaemberölés
SírhelyeAlmaš cemetery
SablonWikidataSegítség

Miša Dimitrijević vagy magyarosan Dimitrievics Mihály (Újvidék, 18461890. január 4.) magyarországi szerb politikus, lapszerkesztő.

Élete[szerkesztés]

Szegény iparoscsalád sarja volt; a gimnáziumot Karlócán és szülővárosában végezte, a jogot Pesten hallgatta mint a Tökölyanum növendéke. Tanulmányai végeztével 1869-től 1871-ig Újvidéken a városi tanácsnál jegyzőként tevékenykedett és 1882-ig tanácsos volt. A szerb egyházi kongresszuson élénken vett részt 1879-ben, 1880-ban, 1881-ben és 1885-ben; 18741881-ig a Matica Srpska szerb irodalmi társulatnak volt az alelnöke. 1885-ben a képviselőházban a titeli kerületet képviselte, mely mandátumot azelőtt Svetozar Miletić bírta.

A szerb lapokban több szépirodalmi és kritikai dolgozata jelent meg. Miletić megbetegedésével átvette a Zastava című lap szerkesztését. Jaša Tomić, midőn feleségül vette Miletić leányát, Milicát, hozományul a Zastavát kapta; ekkor (1886.) Dimitrijević a Branik című politikai lapot alapította, mely csakhamar maga köré csoportosította a szerb intelligencia színe-javát; ennek következtében a Zastava mindinkább hanyatlott, hívei s előfizetői folyvást kevesbedtek. Innen ered Tomić és Dimitrijević ellenségeskedése. Tomić a Zastavában egyre élesebb hangú támadásokat intézett Dimitrijević lapja s emberei ellen, miből elkeseredett polémiák származtak.

Egy ilyen polémia alkalmával Dimitrijević lapja azt állította, hogy Tomić nem tisztességes úton jutott a Zastava szerkesztéséhez, azt is állította, hogy Dimitrijević birtokában van egy levél (Tomić nejének levele leánykorából), mely Tomićot kompromittálja; erre párbajkihívásra került sor. A párbajsegédek úgy határoztak, hogy Dimitrijević nem tartozik elégtételt adni; Dimitrijević is nyilatkozott lapjában, mely szerint oly embernek, mint Tomić, ki ily áron jutott a Zastava szerkesztéséhez, elégtételt nem ad, sőt az ilyen embert megveti. Erre Tomić 1890. január 4-én a vasúti indóházban megtámadta és leszúrta Dimitrijevićet, aki egy óra múlva belehalt sérüléseibe.

Források[szerkesztés]