Mezőmadarasi meteorit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mezőmadarasi meteorit 1852. szeptember 4-én hullott Mezőmadarason, az akkori Marosszéken, az Erdélyi fejedelemségben (Osztrák császárság). Bejutott a világ nagy gyűjteményeibe és fontos szerepet játszott a kondritos meteoritok kutatásában.

A Mezőmadaras nevű kondrit szerepe a meteoritikában[szerkesztés]

Mikor az 1960-as években az amerikai űrkutatás készült a holdkőzetek fogadására, összegezték az addig gyűjtött ismereteket a kondritos meteoritokról (kondritok). Ebben a munkában a mezőmadarasi meteoritot is fölhasználták.

A meteoritokat ma három nagy anyagtípusba sorolva csoportosítják: kő-, kő-vas- és vasmeteoritokként. Ezek közül a kőmeteoritok két részre bonthatók, kondritokra és akondritokra (az akondritokban már nincsenek kondrumok). A kondritok tizedmilliméterestől a centiméteres méretig terjedő nagyságú kicsiny gömböket, görögül kondrumokat (magokat) tartalmazó meteoritok, s a kondritok ezekről kapták nevüket.

A kondritok jelentősége kiségitest-fejlődéstörténeti[szerkesztés]

A kondritok a hullott meteoritok körében 85%-ot tesznek ki. Közöttük az igen ősinek tartott szenes kondritok (ilyen például a Kabai meteorit), csak néhány százaléknyi csoportot alkotnak, mert könnyen málló, elmorzsolódó anyagúak, s hulláskor többségük széttöredezik apró darabokra.

A mezőmadarasi meteorit a kondritok közé tartozik. Érdekessége a viszonylag nagy széntartalma. A kondritok fejlődéstörténetét leíró van Schmuss - Wood sorozatban a hármas petrológiai osztályba sorolják. Alacsonyabb vastartalma miatt az L típusú kondrotok közé tartozik.

Lásd még[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Török J. (1882): A Magyar Birodalom meteoritjei (I. rész). Természettudományi Közlöny, 14, 435–442,
  • Mostefaoui, S.; Perron, C.; Chaussidon, M.; Hanon, P.; Robert, F. (1995): Carbon in Metal of Primitive Ordinary Chondrites. Meteoritics, vol. 30, no. 5, page 553.
  • Michel-Levy, M. C. (1988): A new component of the Mezo-Madaras breccia - A microchondrule- and carbon-bearing L-related chondrite. Meteoritics, vol. 23, March 1988, p. 45-48.
  • Dodd, Robert T., Jr.; van Schmus, W. Randall; Marvin, Ursula B. (1965): Merrihueite, A New Alkali-Ferromagnesian Silicate from the Mezo-Madaras Chondrite. Science, Volume 149, Issue 3687, pp. 972–974.
  • Bérczi Szaniszló, Gucsik Arnold, Hargitai Henrik, Józsa Sándor, Kereszturi Ákos, Nagy Szabolcs, Szakmány György (szerk. Bérczi Szaniszló) (2008): Kis atlasz a Naprendszerről (11): Kőzetszövetek a Naprendszerben. ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, Budapest (ISBN 978-963-284-034-5)

Külső hivatkozások[szerkesztés]