Meskete.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Meskete.hu az első magyar közösségi gyerekmeseportál, ahol hazai profi és amatőr meseírók, meseszerzők osztják meg saját szerzeményeiket, meséiket, verseiket, mondókáikat.

A portál 2022-ben indult el, és alig egy év alatt több mint 2500 mesét és 350 hangosmesét tartalmazó gyűjteménnyé vált, mely folyamatosan bővül. Az oldalon több mint 650 szerző publikálja a műveit különféle mesekategóriákban. A Meskete.hu portál célja egyrészt a mesék és a mesélés népszerűsítése, másrészt, hogy lehetőséget teremtsen a haza meseíróknak a megjelenésre, meséik publikálására.

A Meskete.hu alapítójáról[szerkesztés]

A Meskete.hu alapítója egy magyar meseíró apuka, Gutási Gábor, aki szülőként és meseíróként is fontosnak tartja a mesevilág megismertetését a gyerekkel. A meseírás mindig is az élete része volt, már gyerekként is publikálta a meséit, verseit. Felnőttként indított egy apukás blogot, melyre a saját, fejből kitalált meséit töltötte fel, melynek kisfia voltak az ihletői. Ezt követően regényírással is próbálkozott, de kislánya megszületésével visszatért a mesék világába, így születhetett meg gyermekkori emlékeiből Gabi és Csabi kalandjai: A nyaralás című mesekönyve.

A hazai meseírói tapasztalatának köszönhetően született meg a Meskete.hu ötlete. A magyar írók szűkös lehetőségeit szerette volna bővíteni, egyúttal a szülőknek is lehetőséget akart teremteni arra, hogy minél több mese állhasson a rendelkezésükre.

A Meskete.hu az olvasóknak[szerkesztés]

A Meskete.hu mesegyűjtő portál szülők, nagyszülők, pedagógusok és gyermekek számára készült, hogy minél több mese álljon a rendelkezésükre. A portál célja a mesék népszerűsítése és az olvasóvá nevelésre törekvés segítése. Az olvasók a meséket különböző kategóriák szerint szűrhetik.

A feltöltött mesék nemcsak online olvashatóak, PDF formátumban le is tölthetőek. A Meskete.hu oldalon hangosmese-gyűjtemény is található, mely több száz mesét tartalmaz. A hangosmesék elsősorban a portálra feltöltött mesék felolvasott változatai, de olyan mesék is akadnak közöttük, melyek csak hangosmese formájában érhetőek el.

A Meskete.hu a meseszerzőknek[szerkesztés]

Magyarországon több száz profi és amatőr meseíró[1] tevékenykedik, a Meskete.hu pedig számukra kínál megjelenési lehetőséget. Az oldalon minden szerző saját profillal rendelkezik, ahova nemcsak a meséik kerülhetnek fel, de bemutatkozó oldalként is használható, elérhetőséggel, és a megjelent művek listájával.

A Meskete.hu 2023-ben egy pályázatot is indított az oldalon publikáló meseírók számára. A portálra feltöltött mesékkel lehetett pályázni, melyek közül egy előzsűri választja ki a 100 legjobb mesét, majd egy szakmai zsűri választja ki azokat a meséket, melyek a Meskete.hu első mesekötetébe kerülhetnek bele.

A szakmai zsűri tagjai
  • Hermann Marika: mesekönyvíró
  • Pálfi Krisztina: énekes, dalszövegíró (Apacuka zenekar[2])
  • Czimer Györgyi[3]: meseterapeuta szakember

Az oldal nemrég illusztrátorok megjelenési lehetőségével is bővült, ők a szerzőkhöz hasonlóan saját profilt készíthetnek maguknak, és a nekik tetsző mesékhez tölthetik fel műveiket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Meseírók listája a Meskete.hu portálon. (Hozzáférés: 2023. március 8.)
  2. Apacuka zenekar. (Hozzáférés: 2023. március 8.)
  3. Mesék útján önmagadhoz (meseterápia és mesealkotás). (Hozzáférés: 2023. március 8.)