Meriré (kincstárnok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Relief Meriré sírjából (ma Bécsben)
Meriré
mriira
Z1
Relief Meriré sírjából: Meriré Sziatum herceggel a térdén

Meriré ókori egyiptomi hivatalnok volt a XVIII. dinasztia idején, III. Amenhotep uralkodásának vége felé. Kincstárnokként az udvar egyik legjelentősebb hivatalnoka volt, az uralkodó és a palota javait felügyelte.

Meriré csak szakkarai sírjából ismert, melyet röviddel 1982 előtt fedeztek fel a Bubaszteion nevű templomegyüttes területén. A sírt domborművek díszítik, melyek némelyikét kivágták és eladták a műkincspiacon. Ezek közül kettő ma a bécsi Kunsthistorisches Museumban található, ahová 1842 és 1866 közt kerültek (katalógusszám ÄS 5814 és 5815). Régi rajzok tanúsítják, hogy egykor sokkal jobb állapotban voltak.[1][2] Az egyik dombormű Ozirisz előtt ábrázolja Merirét és feleségét, Baketamont, egy másik regiszterben pedig Ré-Harahti előtt. A másik töredéken a felső regiszterben Meriré és Baketamon áldozati asztal előtt ülnek, az alsó regiszterben a kincstárnokot a király fiával, Sziatummal együtt ábrázolják; a herceg Meriré ölében ül, ami azt jelenti, ő volt a fiatal herceg nevelője. Nem említik, ki volt Sziatum apja; nagy valószínűséggel IV. Thotmesz (III. Amenhotep apja).

Meriré sírjában nem maradt fenn az uralkodó említése, így datálása stilisztikai alapon történt III. Amenhotep idejére, a 30. uralkodási év tájékára. A 30. évben a kincstárnoki pozíciót már egy bizonyos Ptahmosze töltötte be.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Betsy M. Bryan: Tomb Relief of Chancellor Meryra and Lady Baketamun, and Tomb Reliefs of Meryra and Baketamun before the Gods Osiris and Ra-Horachte, in: Arielle P. Kozloff, Betsy M. Bryan, Lawrence M. Berman: Egypt's Dazzling Sun. Amenhotep III and his World. Cleveland Museum of Art, Cleveland 1992, ISBN 0-940717-16-6, pp. 292–294, nos. 58 and 59.
  2. David Berg: The Vienna stela of Meryre. In: Journal of Egyptian Archaeology. Band 73, 1987, S. 213–216, ISSN 0075-4234.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Meryre (treasurer) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Merire című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Meryre (treasurer)
A Wikimédia Commons tartalmaz Meriré (kincstárnok) témájú médiaállományokat.