Menedék (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Menedék
(Marrowbone)
2017-es spanyol film
Rendező Sergio G. Sánchez
Producer Belén Atienza
Álvaro Augustín
Ghislain Barrois
Műfaj
Forgatókönyvíró Sergio G. Sánchez
Főszerepben George MacKay
Anya Taylor-Joy
Charlie Heaton
Mia Goth
Zene Fernando Velázquez
Operatőr Xavi Giménez
Vágó Elena Ruiz
Gyártás
Gyártó Lions Gate International
OrszágSpanyolország
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 110 perc
Költségvetés 8 millió € (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Universal Pictures
BemutatóSpanyolország 2017. október 27.
Spanyolország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 11,2 millió dollár[2]
További információk

A Menedék (eredeti cím: Marrowbone) egy 2017-es angol nyelvű spanyol horror-thriller, melyet Sergio G. Sánchez írt és rendezett. A főszereplők George MacKay, Mother Taylor-Joy, Charlie Heaton, Mia Goth, Matthew Stagg, Kyle Soller, Nicola Harrison és Tom Fisher. A filmet a 2017-es Torontoi Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették le, különleges előadásként. A filmet Spanyolországban 2017. október 27-én mutatta be a Universal Pictures. Magyarországon DVD kiadásban jelent meg. A film vegyes kritikákat kapott az értékelőktől, melynek eredményeképpen az átlag pontszáma 6,6 / 10 lett. A Metacritic oldalán a film értékelése 63% a 100-ból, ami 5 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Menedék 47%-os minősítést kapott, 45 értékelés alapján.[4]

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film 1969-ben játszódik.

Egy Rose nevezetű brit nő, elköltözik négy gyermekével Amerika vidékére, hogy új életet kezdhessenek abba a régi Marrowbone házba, ahol ő felnevelkedett. Érkezésük napján eldöntik, hogy a házat a saját nevük szerint lakják, és minden átélt emléket maguk mögött hagynak az új élet megkezdése érdekében. A dolgok jól indulnak, és hamar egy Allie nevű új barátot is találnak. Sajnálatos módon a hosszú utazás Rose egészségi állapotára ment. Nyár végére az egészsége egyre rosszabbá válik és meghal, így egyedül maradnak gyermekei; Jack (20), Jane (19), Billy (18) és Sam (5). Az anya utolsó pillanataiban a legidősebb fiú, Jack megígérte neki, hogy mindenkit együtt tart, és nem mondja el senkinek sem a halálát, amíg be nem tölti a 21. életévét, hogy törvényesen képes legyen gondozni a többieket.

Úgy tűnik, hogy a család sora jól megy, az anyagi vesztességben szenvedés ellenére, ám hat hónap elteltével egy váratlan titokzatos vendég látogatja meg őket. A film ezt követően a következő nyárra ugrik át, ahol a gyerekek mostanra egy romos házban laknak, és minden rejtett vagy fedett tükröt letakarva tartanak annak érdekében, hogy a tetőtérben lévő szellemtől megóvják magukat, amely nyilvánvalóan több hónapja elment, de félnek a visszatérésétől. Nem sokkal később, a gézengúz nevű háziállatukat (mosómedve) valami levadássza a padláson. Mostanában csak egyedül Jack látogatja a helyi várost. Süteményeket ad el az egyik boltosnak, hogy gondoskodjon minden szükségletükről. Udvarolni kezd Allie-nek, majd összejön vele. A meglehetősen nyugodt élet, amelyet megteremtettek, megszakad, amikor a város ügyvédje, Tom (aki szintén udvarol Allie-nek) megjelenik a házuknál, hogy az ingatlan átruházásával kapcsolatos megállapodást véglegesíteni tudhassa Rose számára. Ezt követően a férfi elkezd kíváncsiskodni. Jack nyomás alatt van, amikor a szellem egyszer csak visszatér, ekkor Tom gyanakodni kezd, hogy Jack hazudott neki, ezért megpróbálja zsarolni őket.

Tom 10 ezer fontot követel tőlük, hogy minél hamarabb elhagyhassa a várost. Jack a koponyasziklához rejti el naplóját Allie számára, hogy elolvashassa az eddig átélt életüket. A lány ledöbbenve megtudja, hogy az apjuk megölte Jack testvéreit a padláson. Ekkor nyilvánvalóvá válik, hogy a fiú skizofréniában szenvedve, végig képzelte testvérei jelenlétét az idők elteltével, valamint a tükröket letakargatta annak érdekébe, hogy a saját világában élhessen, és ne lássa testvérei tükörképét. Közben, Tom betöri a padlás befalazott ajtaját egy kalapáccsal, és torkon szúrja az ott bujkáló apa. Allie közben megérkezik és rájön, hogy nincs egyedül, ezért Jack segítségéért kiált. Meghallva szerelme hangját, összeszedi erejét és egy pisztollyal a padlásra igyekszik, majd végez az apjával.

Allie segít a súlyos személyiségzavartól szenvedő Jacknek az élete javításában. Jack is folyamatosan próbálkozik, bár még mindig meg van győződve arról, hogy látja a testvéreit boldognak.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Jack Marrowbone George MacKay Jéger Zsombor
Billy Marrowbone Charlie Heaton Miller Dávid
Jane Marrowbone Mia Goth Laudon Andrea
Sam Marrowbone Matthew Stagg Sándor Barnabás
Allie Anya Taylor-Joy Pánics Lilla
Tom Kyle Soller Rajkai Zoltán
Rose Marrowbone (anya) Nicola Harrison Kiss Virág
Simon Fairbairn (apa) Tom Fisher Törköly Levente
Doktor Paul Jesson Kajtár Róbert

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Marrowbone. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. július 18.)
  2. menedék. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. július 19.)
  3. MeNeDéK. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. július 19.)
  4. marrowbone. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. július 19.)
  5. ISzDb – Menedék (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. július 18.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]