Mendip dombság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mendip dombság
A Batts Combe kőfejtő
A Batts Combe kőfejtő
Legmagasabb pontBlack Down
Térkép
Elhelyezkedése
Mendip dombság (Anglia)
Mendip dombság
Mendip dombság
Pozíció Anglia térképén
é. sz. 51° 18′, ny. h. 2° 44′Koordináták: é. sz. 51° 18′, ny. h. 2° 44′
A Wikimédia Commons tartalmaz Mendip dombság témájú médiaállományokat.

A Mendip Hills (közkeletű nevén Mendips) egy mészkő dombsor Bristoltól és Bathtól délre az angliai Somersetben. A nyugati Weston-super-Mare-tól és a Bristol-csatornától a keleti Frome-völgyig tartó dombok délen a Somerset Levels síkságára, északon pedig a Chew-völgyre és az Avon egyéb mellékfolyóira néznek.

A dombokról kapta nevét a 2023 áprilisáig a helyi terület nagy részét igazgató, korábbi Mendip önkormányzati kerületnek.

A dombok magasabb, nyugati, 198 km²-es részét „Kiemelkedő Természeti Szépség Területének” (AONB) jelölték ki, ez a nemzeti parkokét megközelítő védelmet ad.

A dombok nagyrészt karbon időszaki mészkőből alakultak ki; ezt több helyen fejtik is. A dombságon átnyúló kőris-juhar erdő, meszes gyep és mezotróf gyep is országos jelentőségű féltermészetes élőhely. A legelőket és szántóföldeket tagoló terméskő falak botanikai jelentősége, hogy támogatják az országosan ritka kövi daravirág (falatfű, Draba muralis) fontos populációit.

A dombság barlangjaiban fontos ősember-leleteket találtak.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mendip Hills című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Robert MacFarlane: Lennvilág

Források[szerkesztés]